Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Enorma stenhögar tornar upp sig i Tolkis

Från 2015
En grusbil står och väntar

I Tolkis i Borgå har arbetet kommit långt med att spränga bort berget söder om hamnen i Auguststrand. Det ska bli företagstomter invid farleden till Sköldvik.

Stenkrossen jobbar på så att dammet yr och en grävskopa lassar på nya stenbumlingar an efter. En traktor kör gruset upp på en enorm hög. Den ena högen med krossad sten tornar upp sig bakom den andra.

Det är företaget Konevuori som krossar sten på området. Borgå stad behåller en del av massorna, medan Konevuori säljer det som blir över.

Redan ett intresse

Borgå stads biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz säger att området ska stå klart i slutet av år 2017. Det finns redan flera företag som har visat intresse för att flytta till Tolkis, säger han.

- Området är på många sätt unikt, det ligger nära huvudstaden och med en djup farled bredvid, säger han.

von Schoultz vill inte gå ut med vilka företag det handlar om. Han poängterar att inga markköp ännu har gjorts.

Utsikt mot stenkrossen i Tolkis

Lamor säger kanske

Borgåföretaget Lamor var i tiderna intresserat av att etablera sig i Tolkis. Bolagets vd Fred Larsen säger nu att bolaget inte aktivt har övervägt eller förhandlat om att flytta till Tolkis, men att tanken inte är helt utesluten.

- Vi tar säkert ställning till saken då schaktningen är lite längre hunnen, säger han.

Vid Neste säger fastighetsansvariga Niko Pihlman att företaget inte behöver nya fastigheter. Neste har alltså inga som helst planer att etablera sig också på andra sidan farleden.

Bergsbrytning i Tolkis i Borgå

Gasums tomt i träda

Bolaget Gasum äger en tomt på Tolkis hamnområde. Meningen var att bygga en LNG-terminal i Tolkis, men de planerna ändrades för en tid sedan.

- Vi har inte ännu nya planer för området, säger informationschef Olga Väisänen.

Gasum har bett Borgå stad om att sluta jobba på en förändrad detaljplan för företagets tomt, men Gasum har inte beslutat om tomten ska säljas eller inte.