Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Har hurrirapparna Likanen Etelä blivit politiska?

Från 2015
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Vega Huvudstadsregionen: Din stad: Likanen Etelä rappar på Y-tåget - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Signaturen Hanna undrar vad som har hänt med rappduon Likanen Etelä sedan framgången med debutalbumet Kirkkonummi LP. Yle Huvudstadsregionen stämde därför träff med Kyrkslättrapparna för att ställa frågan direkt till dem.

Vi har haft ganska mycket konserter nu, egentligen jävligt mycket konserter.

Mc Rambo

Likanen Etelä hamnade i rampljuset i början av året både för att de gjorde succé med sitt debutalbum och för att de väckte motstridiga känslor på grund av budskapet de förmedlade i sina låtar.

Vi träffar ADOD och Mc Rambo utanför Y-tåget som har gett sitt namn till Likanen Eteläs låtNopein Tie Kylille (Y-juna). De båda använder det omtalade tåget nästan dagligen.

Och som vanligt bär de masker för att inte avslöja sina identiteter.

Rapgruppen Likanen Etelä på Y-tåget.
Bildtext Rappduon ADOD och Mc Rambo rappar alltid med masker på. Men enligt männen är det ändå många i Kyrkslätt som vet vem de är.
Bild: Yle/Petter West

Det gick väldigt bra för er i början av året då ert debutalbum Kirkkonummi LP toppade en del finländska musiklistor. Vad har hänt sedan dess?

- Vi har haft ganska mycket konserter nu, egentligen jävligt mycket konserter. Det har varit ganska roligt, men mycket ny musik har vi inte hunnit göra, säger Mc Rambo.

Det är lite så att när jag inte jobbar veckoslut så har vi konsert, så det har känts lite jobbigt den senaste tiden.

ADOD

I somras kom det en ny musikvideo med Likanen Etelä som heter Kylien jätkille ei vittuilla, betyder det att Kirkkonummi LP får en efterföljare?

- Jo, småningom. Men det tar alltid sin tid, så vi har ännu inget datum för när den ska komma, säger ADOD.

Han avslöjar att låten Kylien jätkille ei vittuilla kommer att vara den första låten på det nya albumet och att följande låt ännu kan komma under det här året.

Svårt att hinna med nya låtar på grund av jobb och konserter

Orsaken till att det tar så lång tid att få ihop ett helt album är just det att de turnerar så mycket. Båda jobbar heltid och har inte mycket lediga dagar efter alla konserter som kommer i tillägg till jobbet.

- Det är lite så att när jag inte jobbar veckoslut så har vi konsert, så det har känts lite jobbigt den senaste tiden, säger ADOD.

Rapduon Likanen Etelä på Kyrkslätt järnvägsstation.
Bildtext Likanen Etelä har blivit kända för sin gangsta rap om det hårda livet i Kyrkslätt och för att de är så kallade hurrin (hurri = finskt öknamn för finlandssvenskar) som lever det hårda livet.
Bild: Yle/Petter West

Framgången har fortsatt

I Uleåborg var det helt ”kreisit”. Det är så långt borta från Kyrkslätt, men fansen där var helt galna, så man stod där lite med munnen öppen.

MC Rambo

Kyrkslättduons rappkarriär började egentligen som ett skämt. De trodde inte att någon annan än deras närmaste vänner skulle lyssna på musiken.

Det att debutalbumet blev en framgång var helt oväntat. Och än i dag så har de svårt att förstå att de blivit så stora.

- Det har varit jättemycket människor på våra konserter. Ibland har man stått där lite som ett frågetecken emellanåt när det kommer människor och vill se oss, säger Mc Rambo.

Senast efter den andra skivan, som nu ser ut att bli vår sista, så skulle fansen säkert bli uttråkade då vi bara skriker Kyrkslätt hela tiden.

ADOD

Galna fans i Uleåborg

Likanen Etelä rappar om det hårda livet i Kyrkslätt och om att också hurrin (hurri = finskt öknamn för finlandssvenskar) lever det hårda livet. Och det här verkar ha gått hem hos många fans också utanför Kyrkslätt och huvudstadsregionen.

- Vi har haft konserter i bland annat Joensuu, Uleåborg och Seinäjoki. I Uleåborg var det helt ”kreisit”. Det är så långt borta från Kyrkslätt, men fansen där var helt galna, så man stod där lite med munnen öppen, säger Mc Rambo.

Rapgruppen Likanen Etelä rappar på Y-tåget.
Bildtext Kyrkslättrapparna har tagit ställning till den planerade nedläggningen av Y-tåget, men det betyder inte att deras nya album skulle innehålla fler politiska ställningstaganden.
Bild: Yle/Petter West

Tror ni att ni någonsin kommer att kunna leva av musiken?

- Nej, det tror jag inte. Det är roligt att ha det här som hobby och det skulle säkert bli tråkigt om man hela tiden skulle hålla på med det, säger Mc Rambo.

- Och senast efter den andra skivan, som nu ser ut att bli vår sista, så skulle fansen säkert bli uttråkade då vi bara skriker Kyrkslätt hela tiden, säger ADOD.

Y-tåget väcker känslor

Hittills har Likanen Etelä rappat mest om att supa, knarka och slåss i Kyrklätt. Men nu har de åtminstone på sin Facebooksida tagit ställning till den planerade nedläggningen av Y-tåget.

Betyder det här att det kommer fler politiska ställningstaganden på ert nya album?

- Kanske det kommer Y-juna del 2, det skulle kunna bli ett. Men annars är vi kanske inte så jättepolitiska. Som tur har vi ändå ett politiskt ställningstagande så att också vi fick vara lite "in the politics", säger Mc Rambo.

Orsaken till att de tog ställning till frågan om Y-tågets framtid är att de använder tåget nästan dagligen. Och precis som texten i deras låt säger, så är det snabbaste sättet att ta sig till Kyrkslätt från Helsingfors.

- Det kan rädda hela dagen om man hinner till ett Y-tåg. Jag besöker inte Kyrkslätt så ofta numera och utan Y-tåget skulle det säkert bli ännu mer sällan, säger ADOD.

Ni rappar om hur hårt livet är i Kyrkslätt – blir det ännu värre om Y-tåget försvinner?

- Absolut, jag kan inte ens tänka på konsekvenserna, säger ADOD.

Fortfarande inga förebilder

Likanen Etelä har också fått kritik för att de rappar om cannabis och samtidigt är förebilder för ungdomar. Men de hade inte då och har inte nu heller planer om att sluta rappa om det som de känner till bäst.

- Vi kommer att vara exakt likadana som vi var för ett år sedan, säger Rambo.

Så man blir inte en bättre människa efter att man har nått framgång som rappare?

- Jag tror att det tar åtminstone tio år innan man har blivit vuxen. Nog är man kanske ännu lite som ett barn, säger Rambo.

- Jag förstår poängen, men jag tar inte ansvar för det som någon annan gör, säger ADOD.

Projektet Din stad

Din stad är ett nytt sätt att göra lokala nyheter. Du skickar in frågor eller nyhetstips om staden du bor i till redaktionen via ett webbformulär.

Yle Huvudstadsregionen ordnar en omröstning med tre alternativa nyhetsförslag, och gör en nyhet på det vinnande förslaget.

En nyhet i serien Din stad publiceras varje vecka på svenska.yle.fi/hreg. Ämnet behandlas också i Morgonöppets sändning.

Det här är den första artikeln som har gjorts enligt Yle Huvudstadsregionens nya koncept Din stad.