Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

KiVa skola ställer krav på lärarna

Från 2015
I klassen
Bildtext KiVa Skola försöker få slut på mobbningen i skolan, men lärarna måste ha kompetens och kunskap att hjälpa till.

Antimobbningsprojekt som KiVa Skola ställer krav på lärarna, men lärarna borde kunna hantera de kraven menar utbildningsstyrelsen.

Christina Anderssén, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen
Bildtext Christina Anderssén säger att lärare behöver kompetens.

Antimobbningsprojektet KiVa Skola väcker reaktioner på Svenska Yles webb. Flera tycker att projektet inte fungerar, medan andra tycker att det är det bästa som finns till hands just nu.

Vad är Kiva Skola?

  • Ett mobbningsförebyggande projekt som inleddes 2006.
  • Insatserna riktas in dels på enskilda elever, dels på hela klasser och skolor – också föräldrarna uppmärksammas.
  • Eleverna diskuterar mobbning på särskilda Kiva Skola-lektioner.
  • Utbildningsministeriet och utbildningsstyrelsen gav Åbo universitet 4,8 miljoner för att utveckla programmet.
  • Enligt Kiva Skolas egen statistik har mobbningen i skolorna gått ner i de skolor som omfattas av projektet.

Källa: Kiva International, UKM.

För att projektet ska fungera vid läroanstalter runt om i Finland så behöver lärare kompetens och fortbildning, det menar undervisningsråd Christina Anderssén vid utbildningsstyrelsen.

– Det ordnades fina fortbildningskurser då projektet började, men såklart blir det annorlunda i själva utförandet i klassrummen, säger Anderssén.

Anderssén säger att man på utbildningsstyrelsen har uppfattat KiVa Skola som ett bra program, men själva utförandet och slutresultatet beror alltid på den som genomför det i verkligheten.

– Om man inte känner sig kompetent eller har den kunskap man skulle behöva för att exempelvis föra samtal med elever, så kan det bli svårt, säger hon.

Skolorna måste vara ärliga

Svenska Yle skrev tidigare i veckan om studerande Emma Henelius och hennes kritik mot KiVa-projektet i en insändare i HBL. Den artikeln väckte många kommentarer och några av dem lyfte fram att skolorna ibland blundar för mobbning, eller inte accepterar att mobbning sker i deras skolor.

Det här tycker Anderssén att inte får ske.

– Jag tror inte att det finns en enda skola där det inte skulle förekomma mobbning, så där tycker jag att skolorna borde vara ärliga, säger hon.

"Man blir bestört"

Christina Anderssén blev bestört då hon fick ta del av kommentarerna som bland annat handlade om att mobbningen i skolorna har ökat sedan de gick med i KiVa Skola.

– Man blir ju bestört och förvånad. Här måste man nog ha handskats med projektet på fel sätt på just den skolan där mobbningen sägs ha ökat. För att själva idén och programmet KiVa Skola är jättebra, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan