Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lämnade NHL för att brodern har cancer – får nu inte spela elitishockey

Från 2015
Mikael Wikstrand (till vänster) och Kevin Romy.
Bildtext Mikael Wikstrand (till vänster) och Kevin Romy.
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Den 24 september lämnade ishockeyspelaren Mikael Wikstrand plötsligt Nordamerika och Ottawa Senators. Ett beslut som inte gillades av NHL-klubben, därför är han nu avstängd på professionell nivå. Nu berättar Wikstrand till Värmlands Folkblad vad som låg bakom beslutet.

Svensken Mikael Wikstrand tecknade sommaren 2014 ett treårigt NHL-kontrakt med Ottawa Senators. Tanken var att han skulle kämpa om en plats i Ottawas NHL-lag den här säsongen.

Han valde ändå att plötsligt lämna träningslägret den 24 september, utan att meddela klubbledningen. Ett beslut som Senators General Manager Brian Murray inte gillade.

– Jag sade att han kan åka hem och vara ett butiksbiträde och spela i en publiga. Han kan inte spela ishockey på elitnivå om han inte spelar för ett lag i Ottawas organisation. Beslutet står fast, sade Murray i en intervju som också kan ses på Youtube.

Kommunicerade via Twitter

Den 25 september berättade Wikstrand på Twitter om orsaken till att han återvänt till Sverige.

– Jag har valt att lämna Ottawa av personliga skäl då en nära familjemedlem är svårt sjuk. Jag vill nu vara hemma i Sverige pga av detta.

Berättar om sin brors cancer

I en intervju med Värmlands Folkblad berättar 21-åringen nu för första gången om sin situation.

– Jag sa inte så mycket mer hur det låg till då, bara att jag ville åka hem och på det sa de tvärnej. De sa att jag skulle spela där borta.

Wikstrands bror har drabbats av cancer, vilket är den främsta orsaken till att han vill vara i Sverige.

– Min brorsa har leukemi, alltså blodcancer. Med tanke på vilken svår sjukdom det är vill jag tillbringa så mycket tid som möjligt med honom och även med resten av familjen. Just nu är han pigg, men med cancer vet man aldrig. Det kan gå snabbt och man vet aldrig vad som händer.

Avstängd av Ottawa

Wikstrand har senast spelat match den 11 september när Ottawa mötte Toronto i en träningsmatch. Eftersom Ottawa äger hans rättigheter så kan han inte spela elitishockey för någon annan klubb. NHL-klubbens beslut kan ha påverkats av att han överraskande försvann.

– Det är riktigt dåligt av mig. Jag borde ha tagit upp det på ett snyggare sätt och berättat varför jag ville spela hemma. Men jag är en kille som håller mycket saker för mig själv, håller det inom familjen. Min agent visste inte heller om det innan.

Vill spela i Sverige

Just nu för Wikstrands agent diskussioner med Ottawa. Han har tränat med Färjestads juniorlag men kan inte spela för representationslaget i SHL.

– NHL är alltid målet, så klart. Sen får vi se hur det går med min brorsa. Det kanske tar en månad innan allt är bra, det kanske tar tre år. Allt beror på vad som händer.

Wikstrand vars kontrakt med Ottawa tar slut efter säsongen 2016–2017 vill spela i Sverige.

– Men jag hoppas fortfarande på en lösning och att vi kommer fram till något bra.