Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Kontroversiell lag hotar friheten på webben

Från 2015
Uppdaterad 06.11.2015 14:28.
USA:s senat godkände s.k. spionlag
Bild: Yle

Den amerikanska senaten har godkänt en lag som ska skydda affärsföretagen och myndigheterna mot datorintrång. Kritikerna kallar lagen en spionlag som ger företagen obegränsade rättigheter till medborgarnas personliga information.

Senaten godkände den historiska lagen Cybersecurity Information Sharing Act, eller CISA, med rösterna 74 mot 21. Den ska ännu anpassas till en liknande lagstiftning som representanthuset har godkänt tidigare i år.

President Barack Obama har sagt att han godkänner lagen men önskar att den delvis justeras innan han undertecknar den.

Lagen betecknas som det första allvarliga steget i kongressen för att bekämpa datorhackare som de senaste åren har ökat angreppen mot affärsföretag och statliga ämbetsverk.

De amerikanska storföretagen och handelskammaren säger att de vill samarbeta med regeringen och dela på informationen för att avslöja cyberhoten och undvika åtal för verksamheten.

En milstolpe

-Lagen är en milstolpe som äntligen gör amerikanernas privata information säker mot utländska hackare, förklarar Richard Burr, en mycket konservativ republikansk senator från North Carolina.

Han tillägger att amerikanska affärsintressen och myndigheter dagligen utsätts för datorintrång av utländska agenter och kriminella gäng som stjäl amerikanernas personliga information.

Skeptikerna säger att lagen inte alls skulle ha kunnat stoppa datorintrånget mot Sony Pictures som Vita huset beskyllde Nordkorea för. Också Kina och Ryssland har beskyllts för datorintrång.

"Ett steg bakåt för privatlivet"

- Allt mer personlig information kommer med säkerhet att användas för helt andra ändamål än att stärka cybersäkerheten, säger Greg Nojiem på medborgarorganisationen Center for Democracy and Technology i Washington.

Hans slutsats är att CISA-lagen kommer att bli ett steg bakåt för rätten till privatliv i USA. Också NSA, den nationella säkerhetsmyndigheten, får tillgång till informationen, säger juristen Nojiem som lagstiftarna i kongressen anlutar som sakkunnig.

President Obama talar om cybersäkerhet
Bildtext President Obama ber kongressens båda kammare att tillsammans utforma lagen
Bild: Aude Guerrucci / POOL

Officiellt förnekar man att NSA bedriver företagsspioneri men NSA:s internetbaserade övervakning uppges också inkludera Google, det statliga brasilianska oljeföretaget Petrobras och bankorganisationen SWIFT.

NSA:s tidigare hemliga massregistrering av alla amerikanernas teleuppgifter avslöjades 2013 av visselblåsaren Edward Snowden. Också utländska statschefer som förbundskansler Angela Merkel uppges ha blivit utsatta för spioneriet.

Affärsföretagen blir immuna

Så sent som i juni i år undertecknade Obama en lag som begränsade NSA:s rätt att övervaka data- och teletrafik för att skydda den medborgerliga friheten och nationella säkerheten.

Den här lagen, Freedom Act, hade senaten då godkänt med rösterna 72–67.

Men den nya CISA-lagen ger företagen rätt att dela med sig all slags information med myndigheterna. Utom NSA får också FBI automatiskt den här informationen för att utnyttja den fritt för vilka ändamål som helst.

Lagen skyddar också företagen juridiskt mot åtal, till exempel för missbruk av personlig information.

"CISA är en spionlag"

Kritikerna säger att affärsföretagen nu får den immunitet som USA:s grundlag 1868 garanterade medborgarna.

- CISA är ingen lag om cybersäkerheten, säger visselblåsaren Edward Snowden. Den kommer inte att stoppa några attacker. Den kommer inte att göra oss säkrare. Den är en spionlag, säger Snowden som syftar på vad vi gör på Facebook och inom AT&T, det multinationella telekommunikationsbolaget baserat i Texas.

Bildtext Lagen skyddar inte mot datorintrång säger Edward Snowden
Bild: Reuters

Det är IT-jättarna, teleföretagen som US Telecom och bankernas handelsförening American Bankers Association som nu har fått sin vilja igenom i kongressen.

Bred kritik mot lagen

- Lagen visar hur lagstiftarna har missförstått teknologin och säkerheten, säger Electronic Frontier Foundation som arbetar för att upprätthålla yttrandefrihet, integritet och insyn (transparens) på Internet. Organisationen listar motståndet mot lagen.

- Ingenjörerna som arbetar med datorsäkerheten var emot den. Akademikerna var emot den. IT-företagen och några av de största i Silicon Valley såsom Twitter och Salesforce var emot den. Medborgarorganisationerna var emot den och en miljon väljare har motsatt sig den i faxmeddelanden till senatorerna, sammanfattar stiftelsen Electronic Frontier.

Också Fight for Future är mycket kritisk. Det är en intresseorganisation för digitala rättigheter som gäller datorfriheten och tillgången till digitala medier.

- Varje senator som röstat för CISA röstar för en värld utan yttrandefrihet, en värld utan verklig demokrati och en värld utan mänskliga rättigheter. Internet kommer inte att glömma på vilken sida av historien de stod på, dundrar ordföranden Evan Greer vid Fight for Future.