Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klara för Allsvenskan men inte redo för Stureplan

Från 2015
Uppdaterad 28.10.2015 19:27.
En fotboll på gräsplan.

På tisdagskvällen blev det klart. Fotbollsklubben Östersunds FK gör 2016 sin första säsong i Allsvenskan. Avancemanget säkrades i bortamatchen mot Syrianska från Södertälje. Något kollektivt firande på krogklustret Stureplan i Stockholm blev det ändå inte.

Efter 1–1 borta mot Syrianska är det klart att Östersund avancerar till Allsvenskan.

– Vi tävlar för att bli svenska mästare, vi kommer inte dit som turister, sade Östersunds styrelseordförande Daniel Kindberg till Aftonbladet.

I den sista omgången gör Jönköpings Södra och Östersunds FK upp om seriesegern i Superettan. Jönköping Södra som också säkrat avancemanget spelade senast i Allsvenskan 1969.

Mjukisbyxor inte tillåtet i Stockholm

Östersund ville fira avancemanget på Stureplanskrogen Soap Bar, något som visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Några killar hade mjukisbyxor. Det är tydligen inte tillåtet i Stockholm, sade spelaren Bobo Sollander till Expressen.

– Det var någon av oss som var under 23, så vi fick inte komma in. Några killar hade mjukisbyxor också. Det är tydligen inte tillåtet i Stockholm det heller.

"Det blev sent"

Enligt mittbacken gick vakterna inte att övertala.

– De försökte säga att vi hade mjukisbyxor för att vi hade spelat fotboll. Försökte förklara att det fanns anledningar. Men det gick inte.

Istället fick Östersund fira segern i Stockholm på annat håll.

– Det blev sent. Jag är inte van vid att vara ute till klockan fem, konstaterade Sollander.

Snabb resa

Östersund har gjort en imponerande resa. Så sent som 2011 spelade laget i division 2. Den första säsongen i division 1 (2012) ledde till avancemang till Superettan. Efter tre säsonger i Superettan är laget nu klart för Allsvenskan.

Enligt Östersunds-Posten kommer lagets arena att byggas ut för mellan 15 och 20 miljoner kronor. Arenan rymmer nu över 6000 åskådare men klubben vill att över 10000 ska kunna se lagets matcher. Inför den sista hemmamatchen är Östersunds publiksnitt 3665 personer. Östersund har cirka 60000 invånare.

Sirius vill upp

Hampus Holmgrens och Simon Skrabbs Åtvidaberg degraderas tillsammans med Halmstad till Superettan.

I kvalet möts Falkenberg som blev fjortonde i Allsvenskan och Superettan-trean Sirius från Uppsala. Sirius spelade senast i Allsvenskan 1974.