Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Roger Broo: Bra att det finns en vilja att samarbeta

Från 2015
Uppdaterad 25.10.2017 09:31.
roger broo
Bildtext Roger Broo.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Yrkeshögskolan Novia fördjupar samarbetet med Åbo Akademi och tar samtidigt steget bort från Arcada. Högskoleveteranen Roger Broo tror alla tids nog blir tvungna att samarbeta men säger att processen är lika svår ”som att flytta en gravgård”

Roger Broo som tidigare verkat inom Åbo Akademi som förvaltningsdirektör och fram till nyligen suttit i Novias styrelse har länge talat om ett större samarbete mellan universitet och yrkeshögskolor är glad över utvecklingen.

- Det är väldigt goda nyheter att man nu kommit så långt att det finns en vilja att öka samarbetet väsentligt. För mig har det varit en besvikelse att det gått så långsamt med nu tycks pengarna tala, säger Broo.

Finns det någon annan lösning än en samgång?

- Ekonomin är ett gemensamt bekymmer för alla högskolor. Både Åbo Akademi och Novia stor inför stora nedskärningar då den statliga finansieringen minskar. Nu måste man göra något.

"Som att flytta en gravgård"

Att Novia nu fördjupar samarbetet med Åbo Akademi gör också att man tar ett steg tillbaka från Arcada. Roger Broo tror att alla tids nog kommer att bli tvungna att samarbete men enkelt blir det inte.

- Hittills har det funnits ett motstånd bland professorerna vid akademin som vid andra universitet och om jag raljerar lite och säger som styrelseordförande vid Stockholms universitet en gång sa så är det lika svårt att ändra ett universitet som att flytta en gravgård – man får inget stöd underifrån, säger Broo.

Radio Vega Åboland - Spela upp på Arenan

ÅA: Nu kan vi börja planera detaljerna kring samarbetet

Mikko Hupa
Bildtext Rektor Mikko Hupa.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa konstaterar att samarbetet mellan Åbo Akademi och Novia har diskuterats och planerats länge.

- Nu kan vi börja planera på riktigt, säger Hupa. Vi behöver en klar vision om vart vi vill nå, men nu kan vi på riktigt se över var vi kan samordna våra resurser, säger Hupa.

Den 12 november kommer Åbo Akademis styrelse att gå igenom de konkreta förslag på hur ÅA och Novia kan samarbeta. Det kan handla om studier, men också bland annat om fastigheter och service för studenter.