Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Småproducenter kan inte välja slakteri

Från 2015
Jill Christiansen på Stentorp i Pargas
Bildtext Jill Christiansen föder upp får i Pargas.
Bild: Yle/ Nora Engström

Fåruppfödare i Åboland kan sällan välja slakteri. Det råder brist på slakterier som tar emot mindre mängder får.

Många köttproducenter i regionen är chockade efter nyheten om att det förekommer missförhållanden på en del slakterier i södra Finland. Även fåruppfödare är upprörda över materialet som visades i tv-programmet MOT.

- Nu var det ju mycket uppskakande, berättar fåruppfödare Jill Christiansen på Stentorp i Pargas. Hon har fött upp får i närmare 30 år.

Christiansen tror ändå att de fall som visades i programmet var exeptionella och att de flesta slakterier sköter sig väl.

- Jag tror inte att de flesta slakterier gör som på de här bilderna.

Stentorp i Pargas
Bild: Yle/ Nora Engström

”Slakterierna har bråttom”

Enligt Christiansen är slakterierna hårt pressade på grund av den omfattande byråkratin. Det råder också brist på slakterier för fåruppfödare och en del större slakterier tar inte emot får överhuvudtaget. Det kan också vara svårt att få en tid på ett slakteri om man endast har några får att slakta.

- Slakterierna har bråttom. Det märks på det sättet att det är mycket svårt att få tider. Vi småproducenter kan inte välja slakteri. Vi får en tid då vi ryms med bland de större producenterna. En del större slakterier har behandlat oss småproducenter direkt illa, berättar Christiansen.

Stentorp i Pargas
Bild: Yle/ Nora Engström

I höst slaktar Christiansen 30 lamm, varav hälften slaktades förra veckan. Nu försöker hon hitta en tid på ett slakteri för resten av lammen.

- Förra veckan fick vi plötsligt en tid på ett mindre slakteri. Jag var nöjd för att vi fick en tid på det slakteriet för vi vet precis hur djuren behandlas där.

Ett gårdsslakteri på önskelistan

Enligt Christiansen skulle det behövas fler småskaliga slakterier, exempelvis ett mobilt slakteri som besöker gårdarna.

- Ett gårdsslakteri har ofta en annan känsla för djur och behandlar dem på ett annat sätt. Djuren behöver inte sättas i stora slaktbilar där alla djur är huller om buller utan man för dem själv till slakteriet. Så jag tror att det är humanare på mindre slakterier, säger Christiansen.

För Christiansen är det viktigt att djuret behandlas väl på slakteriet. Hon ställer frågor till personalen på slakteriet för att höra hur verksamheten går till. Dessutom smakar ett stressat lammkött annorlunda än ett ostressat djur.

Jill Christiansen på Stentorp i Pargas
Bildtext Trängseln är stor då det bjuds på godsaker.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Men inte ser vi ju när djuret slaktas och inte är vi där på plats. Man måste bara lita på att det går till såsom man önskar. Jag hoppas att det kunde finnas fler små slakterier där djuren kunde slaktas på ett humant sätt i mindre mängder.

”Fråga producenten!”

Christiansen hoppas att de problem på slakterier som nu uppdagades inte påverkar köttproducenter.

- Jag hoppas att folk inte blir rädda. Ta reda på varifrån köttet kommer och ta reda på om din producent är medveten om de här sakerna och om producenten håller kontakt med slakteriet. Välja slakteri kan fårproducenter inte men vi kan påpeka.