Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe behöver inget alibi – ”Materialet räcker till, vi ska ha resultat direkt”

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Hasse Backe tar över den 1 januari 2016.
Bildtext Hasse Backe.

Fotbollslandslagets blivande chefstränare Hasse Backe är inte intresserad av att hitta på färdiga förklaringar till utebliven framgång. Då Backe tar över ska det genast handla om att vinna, och att ta sig till VM.

Hasse Backe är äntligen klar att presentera sin syn på Finlands fotbollslandslag. I en intervju för Yle Sporten berättar Backe också om hur tränarstaben kommer att forma sig, även om han inte vill avslöja namn före allting är överenskommet.

En sak är ändå klar, och det är att Finlands nya chefstränare inte vill tala strunt.

– Allt inom tränarjobbet är resultatbaserat. Jag går inte ut och säger att det här är första kvalet och att här ska vi bara hitta rätt trupp och rätta spelare. Jag menar det blir lite för mycket alibitänkande. Det här handlar direkt om att vi ska ha resultat.

Mixu Paatelainen som fick sparken tidigare i år förklarade i sitt kända utbrott att de svaga resultaten berodde på att Finland helt enkelt saknar tillräckligt bra spelare. Det här håller Backe inte med om.

– Jag tycker att bredden känns ganska okej. När jag tittar på namnlistan över finska spelare i Europa och i den inhemska ligan så tycker jag att det är ganska så mycket namn för att vara en skandinavisk nation. Tittar man på Sverige eller Norge så tycker jag inte att de har någon större bredd.

Hur är det med topparna, räcker det till det som vi har?

– Ja det ska det göra. Titta bara på Island, det är ett väldigt bra exempel för all övriga skandinaviska länder. Är du tillräckligt välorganiserad, är du tillräckligt disciplinerad så kan du vinna mot vem som helst.

– Jag har en dröm om att Finland ska kvalificera sig för ett mästerskap. Det finns i mitt huvud att det måste vara möjligt. Det finns andra skandinaviska nationer som kvalificerar sig för mästerskap, varför skulle inte Finland kunna göra det? Det här ska genast handla om nästa kval och att ta sig VM.

Svårt att säga hur truppen ser ut om ett år

Många har varit av den åsikten att Backe har en ganska behaglig uppgift då han får ta över efter den fullständigt misslyckade Paatelainen. Trots det så är rollen som chefstränare för ett fotbollslandslag alltid en mycket utsatt plats, men Backe menar att han inte kan rubbas av press från media eller fansen.

– Jag har varit utomlands under 17 år och fått prova på olika ligor och vet ju hur pressen är. Jag har ju gjort det här och varit med om allt. Oavsett hur hård press och tryck det än blir så kan jag garantera att det inte påverkar mig, den tiden är förbi.

Finlands följande tävlingsmatch är om ett år då VM-kvalet kör igång på Island den 6 oktober. Hur landslaget kommer att se ut då är för tidigt att säga, men några dramatiska förändringar kommer det knappast att ske.

– Det är svårt att säga när det är så långt tid kvar men självklart så tror jag inte att det blir några drastiska förändringar. Stommen kommer att vara kvar och så hoppas jag att nya spelare som finns ute i Europa kan visa upp sig. Det finns många som sliter lite med speltid utanför truppen, jag hoppas på att några av dem slår till och helt plötsligt blir ordinarie i sina klubbar, det skulle gynna landslaget.

Få förändringar i staben

Backe som under sitt tränarskap kommer att pendla mellan Sverige och Finland kan ännu inte presentera namnen på sina assisterande tränare då processen fortfarande är på hälft. Det som han ändå kan avslöja är deras nationalitet.

– Det är oklart om jag kommer att ha två eller tre assisterande tränare, men de kommer att vara från Finland. Från Sverige hämtar jag en videoanalytiker och en scout. Egentligen blir det ganska få förändringar med tanke på att Antti Niemi tackade ja till en fortsättning som målvaktstränare.

Ett av namnen som figurerat i diskussionen kring potentiella assisterande tränare är Jonatan Johansson. Backe medger att han talat med den före detta landslagsyttern, men mellan raderna kan det tolkas att han kanske inte blir aktuell.

– Jonatan är en bra kille och det är klart att han är på gång som tränare. Men jag är lite osäker på om han kommer att bo kvar i Skottland eller inte, det pratade vi lite om.

Namnen på de assisterande tränarna och den övriga staben kommer Backe att berätta inom två veckor.