Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

På jobb med gipsad arm?

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 09:50.
Läkare skriver något på ett tangentbord.
Bildtext Läkare skriver på ett tangentbord.
Bild: Yle

Läkarförbundet vill ändra systemet med sjukskrivningar. Förbundets vd Heikki Pälve vill slippa slentrianmässiga sjukledigheter som läkarna ordinerar.

Finland borde följa Hollands och Storbritanniens system där man tar hänsyn till arbetsförmågan och inte skriver automatiskt långa sjukledigheter.

- Vårt system är styvt och går ut på att arbetstagaren antingen är till 100 procent på plats eller till 100 procent borta från jobbet, säger Pälve.

Enligt Läkarförbundet borde läkarens uppgift vara att granska arbetsförmågan hos en arbetstagare som vill ha sjukledigt. Tanken är att den här granskningen kunde leda till någon annan uppgift på arbetsplatsen.

- Till exempel om jag bryter min vänstra arm så konstaterar läkaren att jag inte kan använda den under de följande fyra veckorna, men i själva verket är jag inte helt arbetsoförmögen, säger Pälve.

- Det är patienten och arbetsgivaren som måste titta om det finns något som arbetstagaren kunde utföra på arbetsplatsen utan att ändå glömma läkarens utlåtande om vad som inte är möjligt, förklarar Heikki Pälve.

Pälve tillbakavisar påståendet att Läkarförbundet skulle gå i arbetsgivarens ledband.Det här eftersom det brittiskt/holländska systemet också gynnar arbetstagaren.

-Vi vet att ju längre de här sjukledigheterna blir desto svårare är det att återgå till sina gamla arbetsuppgifter, säger Läkarförbundets vd.

Diskussion om artikeln