Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mödrarådgivningarna i Vasa blir en

Från 2015
Bildtext Arkivbild
Bild: Lehtikuva

Mödrarådgivningarna och familjeplaneringsrådgivningen i Vasa ska slås samman efter årsskiftet. Det innebär att rådgivningarna vid Sandviken, Dammbrunnen, Kyrkoesplanaden, Gerby och Korsnäståget ska centraliseras till samma lokaler.

Den tidigare planen var att slå samman rådgivningarna först när den nya hälsocentralen vid Centralsjukhuset kommer att stå klar.

Överläkare Leena Kettunen
Bildtext Leena Kettunen
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Vi kom fram till att vi inte kan vänta i tre eller fyra år på det. Vi vill redan nu kunna effektivera verksamheten och göra den enhetlig, säger Leena Kettunen, överläkare för den öppna vården i Vasa.

Förstås ska även centraliseringen vara kostnadseffektiv. Men utan att servicenivån påverkas negativt, tillägger Kettunen.

Personalen vill satsa på centralisering

Kettunen säger att även personalen har väntat på att rådgivningarna slås ihop.

- Då är det lättare att dela arbetet och konsultera varandra. Det innebär också att vårdredskapen finns på ett och samma ställe. Det bli både bättre kvalitet och kostnadseffektivare.

Kettunen vet att alla klienter inte kommer att vara nöjda med sammanslagningen.

- För vissa blir det längre sträckor till rådgivningen men servicenivån kommer att bli bättre.

De positiva erfarenheterna efter att Roparnäs- och Brändö hälsostation slogs ihop vid Dammbrunnen har gett blodad tand.

- Sandvikens och Kyrkoesplanadens läkares och skötarnas mottagningar går samman och flyttar till Kyrkoesplanadens utrymmen där barn- och mödrarådgivningen finns nu.

Går samman i början av 2016

Mödrarådgivningarna och familjeplaneringsrådgivningen går samman i redan i januari eller februari.

- Tekniska verket och affärsverket Vasa hussektor har erbjudit Vasa stadssjukhus avdelning H och Sandvikens hälsostation. Inga andra alternativ är tillgängliga för tillfället, säger Kettunen.

- Nu funderar vi på vilka av lokalerna kommer att vara mest fördelaktiga för rådgivning. Personligen skulle jag föredra Sandviken hälsostation. Men beslutet tas inom novembermånad.

Centraliseringen kräver mycket planering och logistik för att få allt flyttat inom en tidsram på ett par veckor in på det nya året.

- Rådgivningarna i Sandviken och Kyrkoesplanaden slås samman till först. Men inom en väldigt stram tidtabell ska även de andra rådgivningarna finnas under samma tak, säger Kettunen.

Familjerna kommer att informeras

Genast då den centraliserade mödrarådgivningen har fått en ny adress kommer alla klienter att informeras.

- Rådgivningsbesök kan bokas långt på förväg och då kan vi säga vart man ska söka sig. Alla berörda klienter som kan komma att påverkas av flytten informeras personligen, säger Kettunen.

Flyttningen kommer endast att leda till ett vårduppehåll på ett par-tre dagar.

Mödrarådgivningen i Lillkyro kommer inte att ingå i sammanslagningen.