Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingkrisen anstränger relationer inom EU

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 11:42.
Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner och Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière
Bildtext Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner och Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière den 22 september under ett möte om flyktingkrisen.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Flyktingkrisen i Europa håller på att bli en allt större belastning för relationerna de europeiska länderna emellan – också för länder som traditionellt har mycket goda relationer.

Sedan några dagar tillbaka grälar Tyskland och Österrike öppet om de flyktingar som tar sig över den gemensamma gränsen.

Yle Nyheters medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom förklarar vad grälet handlar om:

- Helt konkret handlar det om att Tyskland beskyller Österrike och de österrikiska myndigheterna för att helt okontrollerat skuffa flyktingar över gränsen till Tyskland. De här beskyllningarna kom först från politiker här i delstaten Bayern som nu för tillfället får ta emot nästan 100 procent av de flyktingar som kommer till Tyskland.

- I går anslöt sig också Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière till kritikerna. Han sade att det är helt ohållbart att flyktingar förs till gränsen och där lämnas i köld och mörker helt utan all förplägnad – vilket har hänt flera gånger under de senaste dagarna.

Hur mycket flyktingar kommer till Tyskland för tillfället?

- Efter några lite lättare veckor är det igen stora mängder mänskor som kommer hit till Tyskland. I måndags registrerades ungefär 11 000 nykomlingar och också under de senaste två dagarna har det rört sig mellan 5 000 och 10 000 mänskor.

- Det här är förstås en stor utmaning för städer och kommuner i sydöstra Tyskland – främst kring staden Passau. Där är man mycket kritisk till att österrikarna skjutsar flyktingarna i bussar från den slovenska gränsen direkt till den tyska.
Vid vissa tidpunkter har det helt plötsligt dykt upp flera tusen människor vid gränsen utan att man på för hand har fått någon som helst information från Österrike, heter det bland annat från vissa tyska orter vid gränsen.

Hur tror man att den här situationen nu kommer att utvecklas?

- Här i Bayern är man mer och mer av den åsikten att gränsen för vad man klarar av har överskridits för länge sedan. Den bayerske regeringschefen Horst Seehofer, som skarpast kritiserar Österrike och också förbundskansler Angela Merkel säger att man ger Merkel tid till söndag att fatta beslut som begränsar invandringen. Efter det kommer man att ta till nödvändiga åtgärder, som det heter.

- Här spekuleras det i det här skedet till och med om att de bayerska kristdemokraterna eventuellt skulle dra sig ur den tyska regeringen – i protest mot Merkels flyktingpolitik.

Ingen snabb lösning i sikte

- Merkel å sin sida säger att man nog kommunicerar med österrikarna så gått det går. Hon säger vidare att någon snabb lösning på situationen inte är att vänta då det hela tiden kommer mer flyktingar till Österrike.Där igen säger inrikesminister Johanna Mikl-Leitner att Österrike nu kommer att börja förstärka anläggningarna vid gränsen mot Slovenien – hit hör bland annat att bygga stängsel vid gränsen. Den här planen får hon förstås mycket kritik för, bland annat av den egna förbundskanslern Werner Faymann.

- Enligt inrikesministern handlar det ändå främst om att få bättre koll på situationen kring den mest centrala gränsövergången – det handlar alltså inte om att man kommer att spärra av Österrike helt och hållet.

- Men i en intervju för tidningen Frankfurter Allgemeine, säger Mikl-Leitner ändå samtidigt att Europa nu måste se till att säkra sina yttre gränser betydligt bättre än hittills. Hon säger att den pågående situationen i Österrike och Tyskland är det bästa beviset på det här.

Flyktingar väntar på transport. - Spela upp på Arenan