Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nokia överraskade positivt och belönar ägarna

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 13:35.
Nokia

Nokia visar en vinst på 475 miljoner euro (icke IFSR), vilket var 75 miljoner mer än väntat. Omsättningen för perioden juli-september sjönk ändå en aning, från 3,09 till 3,036 miljarder euro.

Bolaget förväntar sig ett förbättrat resultat för hela året och väntas utbetala fyra miljarder till aktieägarna. Samtidigt tidigareläggs ett sparprogram på 900 miljoner för att förbättra lönsamheten.

Analytikerna överraskades av ett oväntat positivt resultat för tredje kvartalet. Vinsten, i kombination med ljusa framtidsutsikter fick aktien att stiga rejält på börsen i dag.

Nätverkssidan stabil

Nokias vd, Rejeev Suri konstaterar i delårsrapporten att omsättningen i Kina växt mest, medan både Europa och Nordamerika backar. Den gren inom bolaget som drar bäst nu är Networks, som stod för 2, 877 miljarder av omsättningen. Men framtiden ser ljus ut, enligt vd:n.

– Nokia Networks resultat var kvartalets höjdpunkt. Utifrån det har vi höjt prognosen för nätverksamheten för hela året. Fast jag är missnöjd med försäljningsutvecklingen som helhet, är lönsamheten bevis på en effektiv verksamhetsmodell.

Han lyfte också upp stabiliteten hos Nokia Technologies och påpekade att inkomsterna från patentlicenser har ökat jämfört med förra året.

Ägarna kan vänta extrautdelning

Nokia presenterade också planerna på ett program på sju miljarder euro för att både minska på bolaget skuldsättning och utbetala dividender till ägarna. Fyra miljarder kommer att betalas ut till ägarna (minst 0,15 euro/aktie både 2015 och 2016). Dessutom aviseras en extrautdelning på 0,10 euro som ska godkännas nästa år. Nokia ska dessutom återbetala skulder för tre miljarder euro.

Kameralansering väntar i år

Nokia meddelar nu också att ett redan tidigare planerat sparpaket för 900 miljoner euro tidigareläggs. Planen var att optimera verksamheten fram till år 2019,men påskyndas nu med ett år. Men produktutvecklingen ska inte få lida.

- Vi är förbundna att leverera nya innovativa lösningar till marknaden, och ännu under detta år kommer Ozo-virtualverklighetskameran att lanseras, som redan i förväg har fått positiv respons, säger Rejeev Suri i ett pressmeddelande.

Kursen steg med kring tio procent på börsen efter dagens besked.