Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya regler för HKScans slakteripersonal

Från 2015
Uppdaterad 08.02.2016 18:36.
Slakteri.
Bildtext Slakteri.
Bild: Yle/Annvi Gardberg

Utredningarna kring missförhållandena i köttbolaget HKScans slakteri i Pemar fortsätter. Frågan ska utredas grundligt och vid behov tar man till disciplinära åtgärder, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Hela personalen har sett videoklippen från slakteriet som visades i Yles granskande tv-program MOT. I programmet visades hur djuren åsamkades onödigt lidande i samband med slaktningen.

Personalen kommer att få tilläggsutbildning. Slakteriets anställda som var med i programmet och som ansvarade för att göra djuren medvetslösa i samband med slaktningen, forsätter inte med de här arbetsuppgifterna, meddelar bolaget.

Användandet av elpiskor har preciserats och personalen får inte använda dem förutom i nödfall. Personalen får tilläggsutbildning i hur bultpistolen, som ska göra djuret medvetslös, ska användas på rätt sätt. Bultpistolerna ska också servas oftare i framtiden. Bolaget ska också utreda behovet att bygga om slakteriet för att underlätta slaktningen.

HKScan kommer också att utreda möjligheten att rigga upp övervakande videokameror på sina slakterier för att säkerställa att allt går rätt till. Det är ändå ännu oklart om det här är lagligt utan personalens medgivande.