Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Belle Epoque: Pia Maria Montonen tycker att det är kriminellt att hårdrenovera stadsvåningar

Från 2015

I Pia Maria Montonens och fotografen Niclas Warius bok, Rakkaudesta vanhaan asuntoon, visas stadsvåningar från bl.a. Tölö, Kronohagen och Eira i Helsingfors. I de här hemmen finns själen bevarad, som en kod som den lyhörda kan känna.

En bok om amla stadsvåningar

För några år sedan sökte Pia Maria en ny stadsvåning i sin kära hemstad Helsingfors. Hon var och tittade på en lägenhet i ett hus byggt i slutet av 1800-talet på Skatudden.

Ett äldre par hade varsamt renoverat bostaden och tagit fram originalmålningarna. Länge ångrade hon att bostaden inte blev hennes.

- Jag hörde senare att den som köpt våningen hade målat allt vitt. Det är kriminellt!

Bokens budskap är att om du vill bo i ett modernt hem, köp en nybyggd våning. Gamla stadsvåningar bär på ett kulturarv, som är värt att bevara.

Ett gammalt stadskök

Fågelbo i jugendhus

Pia Maria hittade sitt nya hem för ett par år sedan i ett jugendhus i Tölö. Bostaden är en flickig jugenddröm, ett tryggt fågelbo mitt i den pulserande staden.

Väggarna målades i färger från rätt stilperiod och de ärvda, antika, ryska möblerna i mahogny har hittat hem.

Konstnärssjälen Pia Maria, som målar ikoner, känner att hemmet har en känsla av ateljé.

- Jag fick veta att skulptören Emil Cedercreutz har bott i min bostad!

Ett blågrått kök

Pia Marias bostad hade inte renoverats på 35 år. Det tycker hon att är tur. Nu hittade hon en pärla som inte hade renoverats sönder.

De vackra dörrarna i jugendstil fick ny målfärg. Det gamla köket åkte ut och fick ett tidsenligt, pärlgrått kök i herrgårdsstil.

-Parkettgolven var från 1970-talet. Jag bytte bara ut de smala golvlisterna till lister i jugendstil och målade dem i samma nyans som dörrarna.

En matsal med tavlor på väggarna

-Min förra bostad var som en slingrande mask i sin s-form. Nu har jag en fin kompakt känsla i min bostad där allt är nära mig.

I matsalen har Pia Maria prytt en hel vägg med tavlor som föreställer stolar i olika stilriktningar. Det är serien All the chairs of my life av Hannu Palosuo.

-Först i den här bostaden väcks tavlorna till liv när de har fått en röd fondvägg i kontrastfärg.

En tapetserad vägg med empirspegel och portträtt av dam

Med varsam hand

I boken visas hem från olika tidsepoker. Ett av de äldsta är ett unikt hem i Kronohagen med kakelugnar i nyrokoko, som ser ut som marängdrömmar. Här har ingen renoverat sönder eller inrett för hårt.

Var rädd om de gamla stadsvåningarna. Läs om din stadsdels historia och värna om den unika anda som finns i bostaden. Alla hus har en egen atmosfär, lyssna på den!

Pia-Maria Lehtola och Pia Maria Montonen framför en spegel med guldram