Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tutorer stöder nya gymnasieelever i Lovisa

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Tre gymnasieelever
Bildtext Tre av Lovisa Gymnasiums tutorer den här hösten, Signe Nyberg, Michaela Hiltunen och Ida-Maria Nygård.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Lovisa Gymnasium har satsat mycket på tutorverksamheten den här hösten. Tutorerna gör också mycket annat utöver att hjälpa de nya eleverna med att göra upp sina läsordningar.

Det finns fyra stycken tutorer som bland annat ledde bekantningslekar under den första skoldagen och senare ordnade en tutorpicknick för nybörjarna.

Verksamheten bygger på den nya elev- och studerandevårdslagen som handlar om att skolorna ska satsa mer på gemenskapen och förebyggande arbete.

– Vi finns egentligen till för att stöda nybörjarna och hjälpa dem att komma in i systemet. Om de vill prata om något men inte vill gå till lärarna så får de komma till oss, berättar Ida-Maria Nygård som är en av tutorerna.

"Bra att lära känna varandra"

Ida-Maria säger att hon ville bli tutor eftersom hon tyckte att hon inte fick all den information hon skulle ha velat ha då hon själv började i gymnasiet.

– Det var inte så bra ordnat förra året så vi tänkte att vi skulle vilja göra det lite bättre. Fastän många kommer från samma skola och har gått i samma klasser så är det bra att lära känna varandra, säger Michaela Hiltunen.

Signe Nyberg, den tredje tutorn Yle Östnyland har talat med, säger att hon var med i elevkårsstyrelsen förra året, och att tutorverksamheten var ett sätt för henne att fortsätta vara aktiv.

Lägre tröskel att prata med tutorer

Under hösten blir det ännu lite program för första årets elever.

– Nu när det blir lite mörkare har vi tänkt ha en filmkväll eller -dag då vi ser på en film och har det mysigt, säger Ida-Maria Nygård.

Alla tre är överens om att tutorverksamheten är viktig, speciellt om de yngre eleverna har något på hjärtat. Tröskeln att tala med andra i samma ålder kan ibland vara lägre än att gå fram till en lärare, som kanske är upptagen med annat.

– Jag tycker det är jätteviktigt att vi finns till för nybörjarna om de har något de funderar på, säger Michaela Hiltunen.

Dessutom är det roligt att kunna hjälpa till och märka att man får saker gjorda.

– Jag har blivit på gott humör då vi har ordnat något och fått bra respons, säger Signe Nyberg.