Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jazzpris till Uffe Krokfors

Från 2015
Uppdaterad 02.11.2015 09:43.
Uffe Krokfors
Bildtext Uffe Krokfors
Bild: TUM Records/Kytöharju

Basisten Uffe Krokfors har tilldelats årets Yrjö-pris, det största erkännande en jazzmusiker i vårt land kan få. Priset, som delas ut av Finlands Jazzförbund, överräcktes till Krokfors på Tampere Jazz Happening.

Ulf ”Uffe” Krokfors (f. 1966) är en av vårt lands bästa och mest anlitade jazzbasister, en väldigt intensiv och uttrycksfull musiker. I Krokfors händer är basen jämbördig med andra, traditionellt mera framträdande, instrument.

Uffe Krokfors vill höras och hörs, vare sig det är frågan om ackompanjemang eller solon. Det är både kraft, känsla och känslighet i hans melodiska spel, tonen är fyllig och sjungande och tekniken tycks aldrig vara ett hinder.

Sound And Fury

Uffe Krokfors var en av Edward Vesalas många lärlingar under 80-talet och spelade en tid i Vesalas Sound and Fury.

I början av 90-talet följde gitarristen Raoul Björkenheims Krakatau, som under Krokfors tid i bandet spelade in två album för bolaget ECM, Volition och Matinale.

Inom och utanför jazzen

Efter det stod Seppo Kantonens Klang, Jarmo Savolainen Trio och Otto Donner Free For All i turen. Bland samarbetspartners inom jazzen skall också Sakari Kukko, Esa Pietilä, Jukka Gustavson och Juhani Aaltonen nämnas.

Tidvis har Uffe Krokfors också rört sig utanför jazzen och spelat med bland annat Tuomari Nurmio, Dave och Calle Lindholm och Jim Pembroke.

Iro Haarla

Uffe Krokfors närmaste och viktigaste partner är ändå hans fru, pianisten och keyboardisten Iro Haarla.

Frukter av deras samarbete är till exempel Heart Of A Bird, en duoskiva, Penguin Beguine med det lilla storbandet Loco Motife samt kvintett-/sextett-albumen Northbound, Vespers och Kolibri. På de här och många andra album, möter vi också kompositören Uffe Krokfors.

En man och en bas

Slutligen vill jag nämna soloalbumet The Incense Of All Our Prayers, som kom 2008. Ett vågat drag – ”vem orkar nu lyssna på en hel skiva solo bas”, utbrast en av Uffe Krokfors kollegor - men för mig personligen en mycket njutbar och meditativ helhet värd att bekanta sig med.