Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Chips hälsosammare än godis?

Från 2015
Chips
Bildtext Ersätt godis med chips och du får bättre blodvärden. Eller?
Bild: CC BY-SA / http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Evan-Amos

En kalori är inte en kalori. Det säger sig amerikanska forskare ha bevisat. Hur gjorde de det? Genom att proppa i barn en massa chips.

En ny amerikansk studie visar att barn som bytt ut godis och sockrad mat mot pizza och chips har börjat må bättre. Bland annat har barnens blodsockervärden blivit bättre. Det finns flera forskare som kritiserar forskningen. De säger bland annat att studien är för liten för att bevisa något. Men barnen fick i alla fall bättre blodvärden av sin pizza- och chipsdiet, så hur gick det egentligen till?

- Om man byter ut saker som innehåller socker får man automatiskt in mer fett och protein i sin kost, och det kommer troligtvis att påverka hälsan gynnsamt, säger kostrådgivaren Nina Westerback.

Hon berättar att sockret är tomma kalorier, så även om kaloriinnehållet kanske är det samma så innehåller chips mera proteiner och fett och det påverkar kolesterolvärde, blodsocker och blodtryck på ett gynnsamt sätt.

Ska vi vräka i oss chips nu?

Det kommer inte som någon överraskning att det är bra att stå över sockerrik mat, men betyder det här att vi ska byta ut lördagsgodiset mot lördagschips?

Ekorre som trycker in en nöt i kindpåsen.
Bildtext OMNOM! Måste äta mer salta snacks det är så hälsosamt!
Bild: CC / Gilles Gonthier

- Nej det betyder det inte alls. Chips är inte heller bra. Det beror lite på hurdana ambitioner du har med din hälsa. Barnen i undersökningen hade inte gått ner speciellt mycket i vikt, och det är ju också en hälsomarkör som påverkar ditt mående och risken för olika sjukdomar.

I barnens fall var det deras blodsocker och blodtryck som hade förbättrats. Också leverfunktionerna blev bättre.

- Klart du kan börja må bättre om du ersätter på det här viset, men vill du må ännu bättre kanske du kan äta riktigt mat, säger Nina.

Hur kan en kalori inte vara en kalori?

Men vi förstår ännu inte riktigt det här med att en kalori inte är en kalori. Kan en kalori vara något annat än en kalori? På vilket sätt? Ja, det beror tydligen lite på hur man ser på påståendet.

- En kalori är så klart en kalori så där som enhet, men tänker man på kaloriinnehållet i två gram kolhydrat, två gram protein och ett gram fett, så är de ungefär motsvarande. De här ämnena har ändå inte samma inverkan på kroppen, säger Nina.

Den största skillnaden är att kalorier från kolhydrat endast används till energi, alltså själva kolhydraten ombildas till energi och används inte som en byggsten i kroppen såsom fett och protein gör.

- Protein används till många andra saker än energi i kroppen, likaså fett.

Att lura kroppen

Kaloriräkning är en stor del av olika viktnedgångsmetoder. Betyder det här att sådan räkning nu borde göras om på något sätt? Nina tycker vi kunde skippa räkningen helt och hållet. I stället för att räkna och fundera ska vi äta sådant som gör oss mätta. Du ska alltså lyssna på kroppen, men du ska också vara medveten om att det går att lura den.

Fastslagsbulle
Bildtext Ifall vi struntar i själva bullen blir vi alltså mätta snabbare? Kroppen är allt bra konstig.
Bild: Yle/ Arja Lento

- Om du till exempel äter vispgrädde som är väldigt rikt på fett blir du också väldigt snabbt mätt. Men strör du i lite socker lyckas du äta mer, eftersom sockret upprätthåller en hungerskänsla, säger Nina.

Befinner du dig på en fest där buffébordet dignar av både sött och salt, klarar du alltså av att mer om du växlar mellan det söta och det salta. Sockret gör dig både hungrig och väcker ett sug efter mer.

Oftast har vi människor en preferens när det kommer till sött och salt. Antingen älskar du chips och popcorn eller så är det sött godis ditt hjärta bankar för. Det har att göra med hur signalsubstanserna i hjärnan hänger ihop. Här kan du läsa mer om det och vad du egentligen är sugen på när du är sugen på godis.

Mer om ämnet på Yle Arenan