Jorma har farlig tandinfektion – får inte vård
Kyrkslättbon Jorma Huovila har väntat flera månader på tandvård. Han har en infektion i tandköttet, som han anser att beror på ett vårdfel.
Historien om Jormas ena hörntand inleds med ett tandläkarbesök i fjol. Jorma har hål i tanden och tandläkaren lagar hålet men gör inget annat.
- Det borde då ha tagits en röntgenbild som skulle ha visat att jag behöver rotbehandling, säger Jorma.
Under våren börjar tanden värka ordentligt. Jag bokar då tid till tandläkaren i Masaby och tandläkaren upptäcker då att hela tanden är död.
― Jorma Huovila
- Under våren börjar tanden värka ordentligt. Jag bokar då tid till tandläkaren i Masaby och tandläkaren upptäcker då att hela tanden är död, säger Jorma.
Det här sker i början av juli och utgör inledningen av Jormas kamp om sin tand.
"Kommunen borde betala"
Några dagar senare besöker han en annan tandläkare i Kyrkslätt som försöker genomföra en rotbehandling. Då konstateras ändå att tanden borde åtgärdas med mikrokirurgi. Det ingreppet kostar omkring tusen euro och genomförs vid specialtandvården. Kommunen ger därför en remiss till huvudstadsregionens specialtandvård.
- Jag anser också att jag borde ha fått en betalningsförbindelse. Eftersom kommunen har gjort ett vårdfel ska kommunen också betala.
Vårdfelet är enligt Jorma att hans tand i fjol borde ha genomgått en rotbehandling istället för att enbart laga hålet.
Yle Huvudstadsregionen har tagit del av Jormas patientjournal som styrker hans uppgifter.
Har inte råd med implantat
Kyrkslätt kommun rekommenderar att tanden dras ut men det motsätter sig Jorma.
Saken måste nu utredas. Jag är oroad över patientens hälsa.
― Övertandläkare Merja Auero
- Kommunens tandläkare lät förstå att tanden kan räddas. Infektionen i tandköttet har ännu inte gått så långt att tanden skulle vara lös. Genom rotbehandling kan den räddas. Om tanden dras ut borde den ersättas med ett implantat, som kostar flera tusen euro, vilket jag inte har råd med, säger Jorma, som är pensionär.
Han har omkring 500-700 euro att leva på varje månad.
Infektionen kan leda till hjärtinfarkt
Efter juli har Jorma bara väntat på att få en tid hos specialtandvården.
- I somras meddelade man mig att jag kan få vänta någon månad eftersom det är semestertider, men de borde väl vara förbi nu? Infektionen i munnen är en stor hälsorisk, säger han.
Hälsorisken ligger i att bakterierna i tandköttet sprider sig med blodet i kroppen och till och med kan orsaka hjärtinfarkt.
Vissa morgnar värker det ordentligt i kroppen och svullnaden i tandköttet har brett ut sig. Bakterierna sprider sig och hela situationen gör mig rädd.
― Jorma Huovila
Vid huvudstadsregionens specialtandvård uppger ledande övertandläkare Merja Auero att kön till rotbehandlingen är tre månader och hon förundras över att Jorma har tvingats vänta så länge. Om vårdbehovet är brådskande får patienten tid direkt.
- Saken måste nu utredas. Jag är oroad över patientens hälsa, säger Auero.
Vid Kyrkslätt kommun säger ledande tandläkare Taina Remes-Lyly att hon inte kan kommentera en enskild patients tillstånd.
"Gör mig rädd"
Jorma säger att han har kontaktat specialtandvården flera gånger men det enda beskedet han fått är att hans ärende eventuellt kan påskyndas.
- Vissa morgnar värker det ordentligt i kroppen och svullnaden i tandköttet har brett ut sig. Bakterierna sprider sig och hela situationen gör mig rädd, säger Jorma.