Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Maylis Spiik: Skjut älgen men lägg inte upp den på Facebook

Från 2015
Uppdaterad 02.11.2015 12:41.
Maylis Spiik
Bildtext Maylis Spiik har förståelse för jaktkulturen med vissa förbehåll.
Bild: YLE/Maud Stolpe

Djurskyddsaktivisten Maylis Spiik efterlyser en bredare debatt om etiken vad gäller jakten på rådjur och älg. Fenomenet med trofébilder av fällda djur som sprids på sociala medier är avskyvärt och hör inte hemma där eller någon annanstans anser Spiik.

- Jag har lagt märke till att det blir allt vanligare att lägga upp så kallade trofébilder på de djur man lyckats fälla under jakten, säger Spiik. Ett fenomen som är både sorgligt och motbjudande.

Speciellt beklagligt anser Spiik att det är då då det förekommer ungdomar eller barn på bilderna som glatt visar upp sina offer.

- Jag har förståelse att barnen uppfostras i jaktandan och är med och deltar men jag förstår inte varför barnen ska posera på bild bredvid de djur man har lyckats fälla för att på något sätt betona bravaden. Det är bara motbjudande.

Har förståelse för jakten

I motsats till vad man kunde tro har Spiik som djurskyddsaktivist en realistisk syn på älgjakten och förstår att man måste begränsa viltdjurstammen med regelbunden jakt.

- Skjuter man dem inte i skogen är rådjuren eller älgarna tyvärr snabbt på motorplåten, säger Spiik. Jag är själv orolig då jag kör mellan Åbo och Nagu att jag ska råka ut för en olycka.

Spiik hoppas att alla skulle kunna beakta hastighetsbegränsningarna för rådjuren har svårt att uppfatta hastigheter över 40 km i timmen. Det är lätt hänt att djuren hoppar ut på körbanan i fel ögonblick.

- Jag brukar lämna mig sist i kön då bilarna kör av färjan i Nagu för jag vill köra försiktigt. Man kan se många djur längs med vägarna men trots det saktar nästan ingen in och det känns nästan som om de övriga bilisterna inte ser rådjuren eller älgarna då de svischar förbi i hög fart.

Mer om älgjaktens fördelar och nackdelar blir det i Närbild på Yle Fem ikväll klockan 20.