Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe får tacka Paatelainen och Kanerva – ärver ett välmående landslag

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 20:09.
Mixu Paatelainen föryngrade landslaget.
Bildtext Mixu Paatelainen föryngrade landslaget.

Chefstränaren Mixu Paatelainen tog inte Finland till EM-2016 men han skötte den andra delen av sitt uppdrag – generationsskiftet. Hasse Backe får ta över ett fotbollslandslag som är både ungt och erfaret.

Mixu Paatelainen föryngrade landslaget med kraftig hand. När Paatelainen fick sparken i somras hade spelarnas självförtroende körts i botten. Den tillfälliga tränaren Markku Kanerva rättade till bristerna i självförtroendet som höjdes ytterligare i och med lagets allt bättre insatser i de avslutande EM-kvalmatcherna.

Laget som Hasse Backe tar över känns faktiskt rätt så fräscht. Det är både psykiskt och åldersmässigt välmående.

Landslagets föryngringsprocess

Roy Hodgson och Stuart Baxter försökte ta Finland till slutspel med ett av Europas mest ålderstigna landslag. När Baxter fick sparken i början av kvalet till EM-2012 var landslagets medelålder 28,8 år.

Paatelainen tog över efter Baxter och en av hans huvuduppgifter var att genomföra ett generationsskifte och plocka in nya förmågor istället för långvariga trotjänare. Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Jonatan Johansson, Jussi Jääskeläinen och Shefki Kuqi hade medverkat i landslaget ännu under Baxters sista matcher.

Finlands fotbollslandslag hösten 2009
Bildtext Finland mötte Tyskland med Stuart Baxter som chefstränare.

Spelare som Petri Pasanen, Mika Väyrynen, Mikael Forssell, Daniel Sjölund och Otto Fredrikson var ordinarie i landslaget ännu under Baxter men under Paatelainens föryngringsprocess fick också de här spelarna så småningom stiga åt sidan. När kvalet till EM-2016 inleddes hade landslagets medelålder sjunkit till 25,7 år – 3,1 år lägre jämfört med fyra år innan.

Totalt 29 spelare fick spela för Finland under kvalet till EM-2016. Av dessa debuterade 11 stycken med Paatelainen som förbundskapten.

Av nykomlingarna har framför allt Joel Pohjanpalo, Jere Uronen och Alexander Ring befäst sin position i landslaget. Av de övriga som landslagsdebuterade under Paatelainens landslagsera (Robin Lod, Rasmus Schüller, Juhani Ojala, Sakari Mattila, Tim Väyrynen, Thomas Lam, Jarkko Hurme, Eero Markkanen) är knappast alla lika givna i Backes landslag som den ovannämnda trion. En del av dem kan ändå ha en lång landslagskarriär framför sig.

Spelare som Roman Eremenko, Tim Sparv, Perparim Hetemaj och Lukas Hradecky var unga när Paatelainen tog över för fyra år sedan. Nu bildar de en stark och erfaren stomme, samtliga spelare i den kan dessutom ha sina bästa år i karriären framför sig.

I en nordisk jämförelse påminner Finlands trupp mycket om Sveriges, Norges och Danmarks vad gäller truppens åldersstruktur och bredd.

De nordiska landslagen i jämförelse

Medelålder vid början av EM2016-kvalet Antal spelare i kvalet
Norge 24.3 31
Danmark 25 29
Finland 25.7 29
Sverige 26.5 28
Island 27.3 19

Island är ett nordiskt undantag med ett landslag där medelåldern var 27,2 år när det pågående EM-kvalet inleddes. Dessutom saknade Island bredd i jämförelse med sina nordiska konkurrenter. Laget gick runt på endast 19 spelare i det kval som resulterade i att nationen kvalificerade sig för sitt första mästerskap.

När kvalet till VM-2018 inleds påminner lagets situation om Finlands före Paatelainen – Islands stomme börjar bli gammal. Den nuvarande truppens medelålder är då 29,3 år. Island och Finland spelar i samma VM-kvalgrupp.

Finlands kommande VM-kvalmotståndare

Medelålder vid början av EM2016-kvalet Antal spelare i kvalet
Kroatien 25.5 26
Turkiet 25.6 33
Finland 25.7 29
Ukraina 26.5 29
Island 27.3 19

I ett ungt landslag är medelåldern betydligt närmare 25 år än 30. I VM-2014 var de 32 lagens gemensamma medelålder 27,3 år. Ghanas lag var yngst i VM med en medelålder på 25,4 år medan Argentina var äldst med sin medelålder på 28,9 år. Spelarna i världsmästaren Tysklands lag var i medeltal 26,3 år gamla.

Idag har Finland ett åldersmässigt friskt landslag. Man får hålla tummarna för att Hasse Backe inte gör som Roy Hodgson och Stuart Baxter som var ytterst sparsamma med att ge yngre förmågor chansen i landslaget. I så fall blir chefstränaren som kommer efter Backe tvungen att göra en kraftig föryngringsprocess igen – i stil med Paatelainens.