Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Botox okej för migränpatienter

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 21:45.
Yle Nyheter TV-nytt: Nacken kan försvagas - Spela upp på Arenan

Botulintoxin eller botox blir nu ett officiellt läkemedel mot kronisk migrän. Det är läkarbranschens rekommendationssystem "God medicinsk praxis" som lyfter upp botoxen som ett fullgott läkemedel.

Tidigare har privatläkare ordinerat botox till migränpatienter, men nu kan patienterna också söka FPA-understöd för medlet som kan kosta flera hundra euro per sats.

Men det är bara en begränsad patientkrets som kan dra nytta av botoxet, säger specialläkaren i neurologi, Markus Färkkilä:

- Botulintoxinet är effektivt mot kronisk, det vill säga dagligen förekommande migrän. Men forskningen visar också att det inte har någon effekt för vanliga migränpatienter.

Botoxet ska injiceras in i patientens nacke på 10-14 olika ställen. Inga skadliga bieffekter har upptäckts, förutom att nackmusklerna ibland inte orkar hålla huvudet rakt upp.

De som lider av så kallad vanlig migrän ska fortsätta ta värkmediciner, men dosen måste vara rätt.

- Ibland kan läkare vara "noggranna" och dosera ut till exempel ibuprofen i 400 milligrams tabletter. Men det är ineffektivt, man behöver 800 milligram.

Enligt Färkkilä kan för låga värkmedicinsdoser leda till att patienten i slutändan blir beroende av starka migränmediciner.

Diskussion om artikeln