Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Motiverad Sjölund kan dyka upp i Backes landslag

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 20:08.
Hans Backe tror på Finland i VM-kvalet
Bildtext Hasse Backe kan tänka sig att Daniel Sjölund återvänder till landslaget.
Bild: Lehtikuva

Hasse Backe utesluter inga kvalitetsspelare då han bygger upp det finländska A-landslaget i fotboll. Det innebär att Daniel Sjölund kan bli aktuell för VM-kvalet som börjar i oktober nästa år.

Daniel Sjölund kämpar som bäst om att vinna sitt tredje SM-guld, den här gången med IFK Norrköping. Då Hasse Backe tar ut sin första landslagstrupp i december kan Sjölunds namn mycket väl vara med på den nya förbundskaptenens lista.

– Daniel har i år möjligtvis gjort karriärens bästa säsong. Han har fått vara skadefri och spelat bra som defensiv mittfältare, säger Hans Backe då han träffar den finländska presskåren över en lunch i Helsingfors.

– Om han är motiverad och intresserad så är det inte alls omöjligt att han kan vara med.

Daniel Sjölund har i år startat 27 av IFK Norrköpings 29 matcher i Allsvenskan. I landslaget har ålänningen gjort 37 matcher, den senaste i november 2012 då han blev inbytt i en landskamp mot Cypern.

Har du varit i kontakt med ”Daja”?

– Jag talade alldeles kort med honom förra veckan då hans Norrköping spelade borta mot Elfsborg i Borås. Jag har inte velat störa honom då han på lördagen kan vinna SM-guld om laget slår Malmö FF på bortaplan. Senare ska jag diskutera landslaget med honom.

Hur går det då i den Allsvenska toppstriden?

– De flesta tippar att MFF tar poäng av IFK Norrköping, samtidigt som IFK Göteborg slår Kalmar hemma. Då blir Göteborg mästare, men jag tror faktiskt att Norrköping tar hem det, säger Backe som själv fungerar som expertkommentator i matchen i Göteborg.

Kvalöppningen mot Island finns redan i tankarna

Finland inleder VM-kvalet den 6 oktober 2016 med en bortamatch mot Island. Trots att det återstår nästan ett år till följande kvalmatch så finns den redan i svenskens tankar.

– Öppningsmatchen mot Island snurrar nog redan i mitt huvud. Jag tänker på den dagligen och leker med olika startelvor.

– Fast det är nästan ett år dit så gäller det att sköta förberedelserna väldigt noggrant då tiden som bekant rinner i väg fort, konstaterar den 63-årige Backe.

Ditt kontrakt som landslagstränare träder i kraft vid årsskiftet. Hur mycket känner du dig just nu som en blåvit förbundskapten?

– Det gör jag faktiskt för jag har jobbat mycket med det här projektet under hösten. Jag känner mig väldigt inspirerad och ser verkligen fram emot att börja kämpa om poäng i VM-kvalet. Jag kommer att lägga ner all tid som finns på Finlands landslag, avrundar Backe som inom ett par veckor kommer att meddela hur hans tränarteam kommer att se ut.

Diskussion om artikeln