Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pegida: ”En tung börda för Dresden”

Från 2015
Uppdaterad 31.10.2015 14:02.
Stadsvy över Dresden
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

Den tyska staden Dresden dras med ett enormt PR-problem. Sedan ett år tillbaka demonsterar den främlingsfientliga Pegidarörelsen i staden. På grund av flyktingkrisen har demonstrationerna igen blivit större och så också problemen för staden Dresden.

I över ett år har den islam- och främlingsfientliga Pegidarörelsen samlats för att proklamera sitt motstånd mot så gott som allt och alla i Tyskland.

Rörelsen har fått ny kraft av flyktingkrisen och för staden Dresden är demonstrationerna en mardröm.

Kai Simons, forskare i Dresden
Bildtext Kai Simons
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

– Vi är alla sorgsna över att en förråad klick ordnar de här demonstrationerna. Egentligen kan man inte göra något åt saken alls för de står utanför samhället, säger forskaren och professorn Kai Simons som har bott i Dresden i nästan 15 år.

Färre tyskar på besök

Också i stadens rådhus är man bekymrad.

– Demonstrationerna har blivit en tung börda för Dresden. De förmedlar en bild av staden som vi absolut inte vill se. Vi vill förstås se ett Dresden utan främlingsfientlighet och intolerans, säger presstalesmannen Kai Schulz.

Kai Schulz, presstalesman för staden Dresden
Bildtext Kai Schulz
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

– Å andra sidan ska man komma ihåg att vi lever i en demokrati och alla har en rätt att säga sin åsikt även om vi har svårt att acceptera den, fortsätter Schulz.

Trots ett mycket rikt kulturutbud och många sevärdheter, som den återuppbyggda ståtliga klenoden Frauenkirche, oroar man sig i Dresden redan nu över dalande turistsiffror.

– I synnerhet allt fler tyska turistgrupper ser ut att välja andra resmål än Dresden, säger Schulz.

Karta som visar Dreden och Berlin
Bild: Google

Rekryteringsproblem

Den största skadan ser man ändå på annat håll. Efter den tyska återföreningen har Dresden blivit ett viktigt centrum för vetenskap och forskning.

– Att locka hit forskare från utlandet är en utmaning. Vi ser redan nu att många funderar två gånger innan de bestämmer sig för Dresden. Det är mycket illa. Det handlar om skador som tar länge att reparera, säger Schulz.

– Det betyder nog att vi har lite svårare att rekrytera, konstaterar också Kai Simons.

Max Plank-sällskapets institut för molekylär cellbiologi och genetik i Dresden
Bildtext Institutet för molekylär cellbiologi och genetik
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

Han känner väl till behovet av utländska forskare och utländsk personal. Simons har varit med om att bygga upp Max Planck-sällskapets institut för molekylär cellbiologi och genetik.

– När det gäller doktorander och unga forskare är över hälften utlänningar. Vi har forskare från 45 olika nationer.

Flera av utlänningarna har också fått känna av Pegidarörelsens närvaro.

– Har man lite annan hudfärg och ser lite främmande ut så har nog tröskeln, inte direkt till våld, men nog till skymf och hån blivit lägre. Det fanns inte tidigare. Det är nytt, säger Simons.

Förening ger stöd

För att de utländska nykomlingarna ska känna sig välkomna i Dresden har man grundat en förening som sysslar med en form av fadderverksamhet. Simons har varit med sedan starten och föreningen leds av Elisabeth Ehninger.

– De utlänningar som är med i verksamheten säger att stämningen i Dresden har förändrats. Men de flesta trivs bra i alla fall då de känner att de får stöd av föreningen. Därför låter man sig inte heller nedslås av Pegida och demonstrationerna, säger Ehninger.

Stöd får man också av att varje Pegidademonstration samlar nästan lika många motdemonstranter.

På Twitter pågår som bäst en kampanj där stadsbor under hashtaggen #Ich bin Dresden – Jag är Dresden – tar avstånd från Pegida och demonstrationerna.

Tillbaka till DDR

Ett återkommande tema vid Pegidademonstrationerna är också att nostalgiskt och noga utvalt blicka tillbaka mot den gamla goda DDR-tiden.

Då jag lyssnar på den här måndagskvällens inbjudna talare får jag veta att allt i DDR var så mycket redigare. Det fanns ett folk och så makthavarna.

I dagens Tyskland kan man inte längre särskilja de olika grupperna och deras intressen, konstaterar talaren. Widerstand, Widerstand, Widerstand – motstånd, motstånd, motstånd – skriker den samlade massan.

Att många av demonstranterna har det svårt att komma tillrätta i det återförenade Tyskland har enligt Kai Simons lett till att man lätt glömmer realiteterna.

– Det borde startas en kampanj för att visa vad som skett här i öst sedan år 1989. Utvecklingen har skett med pengar från väst. Det måste de alla förstå att inte kommer det här från himlen.

Simons utgår också från att demonstrationerna inte kan fortsätta hur länge som helst.

– Jag tror nog att efter ett år är det här spöket borta. Pegida skulle vara dött redan nu om det inte var för flyktingströmmen till Europa. Den ger Pegida luft under vingarna.

Stadsvy över Dresden
Bild: Johnny Sjöblom/Yle