Nu behövs afrikanskt blod
I takt med att fler invandrare bosätter sig i Finland behövs också fler blodgivare med utländsk bakgrund. Orsaken är att blodgrupperna skiljer sig åt mellan olika etniska grupper.
I en del fall kan det hända att en infödd finländares blod inte passar åt till exempel en person från Thailand eller Somalia.
- Speciellt bland afrikanska inflyttare finns det ovanliga blodgrupper som saknas bland infödda finländare. Det kan vara utmanande att hitta lämpligt blod, säger specialläkare Susanne Ekblom-Kullberg på Röda Korsets blodtjänst.
A, B och O-blodgrupperna är universella, så den biten klarar blodtjänst oavsett vem det är som behöver blodtransfusioner.
- Men förutom A, B och O-grupperna finns det många andra blodgruppssystem. Där kan det variera mellan olika befolkningsgrupper, säger Ekblom-Kullberg.
Röda Korsets blodtjänst har satt igång en kampanj för att värva fler utländska blodgivare. Bland annat har man vänt sig till olika muslimska föreningar och sammanslutningar med information.
Blod från Storbritannien
I dag händer det då och då att man tvingas beställa blod från utlandet. Det kan ta ett par dagar och upp till en vecka innan man får det till Finland.
- I en akut nödsituation måste man utgå från att man ger det blod som är mest lämpligt. Men om det är en planerad transfusion försöker man hitta det som passar allra bäst.
Just nu behövs till exempel somaliska, kinesiska och thailändska blodgivare.
Då man måste beställa blod från utlandet kommer det vanligen inte från till exempel Somalia, utan det kommer från till exempel Storbritannien.
Där har man kommit längre i jobbet med att bygga upp en bank av givare med utländsk bakgrund, enligt Ekblom-Kullberg.
I de allra flesta fall hittar man lämpligt blod oberoende av etnisk bakgrund, betonar Ekblom-Kullberg. Det speciella behovet kan finnas till exempel hos någon som får mycket blod eller en kvinna som är gravid.
- Behovet gäller en liten grupp patienter, men vi behöver förbereda oss för det eftersom andelen personer från andra världsdelar kommer att öka. De kan också ha sjukdomar som kräver mer regelbundna blodtransfusioner.
Gav blod sju gånger i Kenya
På yrkeshögskolan Centria i Karleby verkar det finnas gott om blodgivare.
- Jag har donerat blod sju gånger i Kenya. Har man bara möjlighet är det bra att göra det, säger en studerande.
Han kan tänka sig att också ge blod i Finland.
- Jag har bara gett blod en gång i år och det är mer än fyra månader sedan, så jag kan göra det, säger han.
En annan studerande berättar att han har gett blod flera gånger i Frankrike. Han har rötterna i Togo i Västafrika men gav blod via skolan där han studerade i Frankrike.
- Vi hade blodgivardagar varje år i vår skola. Alltid då jag hade möjlighet gav jag. Det är viktigt för det kan hjälpa någon annan.
Och han kan tänka sig att göra detsamma i Finland.
- Naturligtvis.
En gång blodgivare, alltid blodgivare
På en del orter i Österbotten ger redan många invandrare blod, berättar operativa chefen Heidi Karjanlahti på Seinäjoki blodtjänst.
- En del är redan stamkunder, andra är nyare. Många av dem har gett blod i sitt tidigare hemland, och vill gärna fortsätta med det då de flyttar till Finland, säger Karjanlahti.
Ofta handlar det om personer som redan har bott lite längre i Finland.
- Men också studerande som flyttar hit för en tid är ofta intresserade av blodgivning.
För att få ge blod i Finland ska man ha bott i landet i tre månader. Personer från en del afrikanska länder testas också för antikroppar mot malaria innan de får ge blod i Finland.
I dag kan man också spara och frysa röda blodkroppar för framtida behov.
- Det gäller också finländska ovanliga blodgrupper. De kan förvaras i upp till tio år som djupfrysta, säger Ekblom-Kullberg.