Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skattehöjningarna i Borgå blir inte av?

Uppdaterad 30.10.2015 07:43.
Eurosedlar.

Det har skett ett tvärt kast i diskussionerna om att höja kommunalskatten och fastighetsskatterna i Borgå. Staden ser ut att få mer pengar än väntat på annat håll.

Enligt en färsk prognos verkar Borgå få två miljoner euro mer än beräknat på samfundsskatten nästa år. Det här får stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula att tänka om kring de planerade skattehöjningarna.

Ujula kommer att diskutera budgeten för nästa år med stadsstyrelsen på måndag. Då ska han presentera de nya siffrorna och alternativet där kommunalskatten och fastighetsskatterna hålls på samma nivå som förr.

Skattehöjningarna var tänkta att ge fem miljoner euro mer i stadens kassa, det vill säga betydligt mer än extrasumman på två miljoner. Skillnaden lappas av allt att döma med lånta pengar.

Täcker inte hela summan

Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP) konstaterar att staten under de senaste åren har gjort vissa korrigeringar i hur samfundsskatten fördelas. Korrigeringarna har varit väldigt negativa för Borgå.

Nu tycks samfundsskatteintäkterna ha ökat så mycket att staten har råd att dela ut två miljoner extra åt Borgå stad.

- Men två miljoner räcker inte till för att täcka den summa vi hade tänkt få in genom att höja skatterna, säger Nuutti.

Inte bra att öka skuldbördan

Själv tycker Nuutti att staden kunde höja skatterna som planerat och i stället använda pengarna för att betala bort en del av Borgås skulder. Han vill alltså helst inte att Borgå ska låna mer pengar.

Till stadens strategi hör att minska skuldbördan, och om man inte tar itu med det nu står man inför samma problem igen nästa år.

- Om vi inte gör det kunde man också tänka sig att höja kommunalskatten med 0,25 procent i stället för med 0,5 procent.

Innan stadsstyrelsens möte på måndag ska man också förhandla med fullmäktigegrupperna.

Artikeln har uppdaterats 30.10.2015 klockan 7:38 med kommentar av Matti Nuutti.