Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Ceremonilösa begravningar allt vanligare i Sverige

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 07:28.
Kista på väg till kremering
Bild: Marjut Suomi / Yle

Ceremonilösa snabba begravningar har blivit allt vanligare i Sverige. Det rapporterar Dagens Nyheter. I Stockholms län sker nästan var tionde begravning utan någon som helst ceremoni.

I Stockholms län har begravningar utan ceremoni fördubblats på bara två år. Den här typen av begravningar kallas "direktare" inom den svenska begravningsbranschen.

En möjlig förklaring till förändringen kan vara förändrad lagstiftning från 2012, säger Ulf Lernéus som är vd för Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Enligt den nya lagen krävs att begravningen sker inom en månad från att personen avlidit.

Göran Sporre som driver begravningsbyrån Caelum håller med. Hans byrå har specialiserat sig på begravningar utan ceremoni.

- Det är en del av samhällsutvecklingen när begravningen måste ske inom en månad. Kunderna som ringer säger att de inte har tid att gå på begravning. De är upptagna av så mycket annat att de inte kan prioritera att begrava mamma eller pappa, säger Sporre.

"Vi umgås inte så mycket med släkt och vänner"

I DN:s artikel förklaras också de ceremonilösa begravningarnas växande popularitet med förändrade umgängesformer, speciellt i storstadsmiljö.

Exempelvis Lernéus påpekar att det finns väldigt många ensamhushåll i storstäder och att folk i storstäder inte umgås lika mycket med släkt och vänner.

SBF täcker ungefär halva begravningsbranschen i Sverige och enligt SBF:s statistik har det genomsnittliga antalet besökare på en begravning också minskat genom åren. Från 49 i slutet av 1980-talet till 24 personer idag.

Billigt att beställa "direktare" på internet

Både Lernéus och Sporre påpekar att det blivit allt populärare att beställa begravning via internetbyråer. Då är direktkremering och begravning utan ceremoni ett paket man kan välja. Det här alternativet är billigt.

Sporres byrå som alltså specialiserat sig på ceremonilösa begravningar kan hålla kostnaderna nere genom att inte ha kontor eller lager av kistor. De marknadsför sina begravningar som Stockholms billigaste begravningsalternativ.

Slutnotan för en direktbegravning med kista, transport, kremering och spridning i minneslund kan landa på strax under 5 000 kronor (560 euro).

Sedan finns förstås de som själva önskar sig en begravning utan några ceremonier. DN har intervjuat Mireille Bergenström, vars syster inte ville ha någon ceremoni.

- Det sorgesamma är om man väljer direktkremering för att man inte vill prata om döden, sgäer Bergenström till DN.

Diskussion om artikeln