Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Avgaser oroar mer än rök från kakelugnen

Från 2015
Brasa i kakelugn.
Bild: Yle/Roger Källman

Att elda med ved är en livsstil för många som bor i trähus. Men elden sprider inte bara värme, utan också skadliga småpartiklar som enligt THL orsakar 250 förtida dödsfall i året.

En som gärna värmer sin bostad med ved är Maria Käld.

- På hösten när det börjar bli kallt eldar jag en till två gånger i veckan för att värma kakelugnen. På vintern då det är minus 5-7 grader räcker det att elda en gång varannan dag men då det börjar gå mot minus 10-15 så eldar jag varje kväll, säger Maria Käld.

Se upp för ofullständig förbränning

Men elden sprider inte bara värme, utan ger utsläpp i form av skadliga småpartiklar som enligt Institutet för Hälsa och Välfärd, THL, orsakar över 250 förtida dödsfall årligen. Då är det fråga om så kallad ofullständig förbränning, säger professor Anders Brink, förbränningsforskare vid Åbo Akademi.

- Då det är för kallt och för lite luft så det inte hinner brinna slut. Det kan också ha att göra med vad man eldar. Till exempel har björknäver mycket komponenter som bildar sot och så får man också mycket partiklar, säger Brink.

Eldstad
Bild: Yle

Trånga bastuspisar är det största bovarna och problemet är störst i tätorter. Men oron är än så länge liten bland många finländare.

Trafik och matgifter oroar mer

- Trafiken oroar mig mycket mer och alla gifter som finns i den mat vi får i dag. Bekämpningsmedel och stabiliseringsmedel hör också till saker jag tycker är värre än att jag eldar lite i min vedspis, säger Käld.

Men vedledningen står för 40 procent av småpartikelutsläppen i Finland och EU vill begränsa utsläppen med det så kallade Ecodesign-direktivet. Redan nu har tillverkare tagit fram utsläppsnåla eldstäder, men mycket jobb återstår.

- Om man tänker längre framåt så finns det nog möjlighet att minska på utsläpp och installera partikelfilter. Det finns väl kanske inga färdiga produkter på marknaden ännu då det inte finns ett behov, säger Brink.

EU-direktivet träder sannolikt i kraft först 2022, så det kan dröja något år innan arbetet kommer igång.