Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva räddar gamla stan i Viborg?

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Torgils Knutssons staty i Viborg.
Bildtext Torgils Knutssons staty i Viborg.
Bild: Yle / Anders Mård

I Viborg fortsätter den ryska regeringen sina försök att rädda de medeltida kvarteren. Många invånare oroar sig för att landets korruption kommer att stjälpa projektet.

Den gamla svensk-finsk-ryska staden Viborg står inför stora förändringar. Åtminstone om man får tro den ryska regeringen.

Moskva lovar betala minst 34 miljarder rubel, eller nästan 500 miljoner euro, i ett desperat försök att rusta upp de medeltida husen i gamla stan. Och situationen är minst sagt akut.

Total förnedring

För en vecka sen eldhärjades stadens gamla rådhus från 1898. Husets högsta våning gapar nu tom och svart. I våras rasade en del av slottets mur. Förra sommaren brann kultursläkten Thesleffs ståtliga hus. Året innan hade staden rivit ett helt kvarter.

Längs Slottsgatan, där det bästa av Viborgs över 700 år gamla historia finns, fortsätter förfallet. Särskilt huset Domus från 1903 står i en total förnedring. Åtta av tio hus i gamla stan befinner sig i kritiskt tillstånd.

Oroliga invånare

Moskva har nu i snabb takt undersökt vad som exakt bör göras för att restaurera hela 264 byggnader. Men många invånare misstänker att det bara handlar om tomma löften.

– Folk oroar sig för att det hela stannar vid planering och att själva restaureringsarbetena aldrig kommer igång, säger Jelena Sokolova.

Sokolova är journalist på den lokala tidningen Viborg. En tidning som ägs av den lokala administrationen. Sokolova har grundat en grupp på internet med 300 medlemmar som heter ”Jag älskar Viborg”, en sammanslutning som vill försöka övervaka Moskvas grandiosa planer.

– Vi vill att de löften som landets ledning, kommunen och staden har gjort också ska förverkligas, säger Sokolova. Det finns många projekt, planer och drömmar och det får inte sluta med att allt bara förblir som förut.

Slottet först

Det svenska slottet från 1293 har en central roll i Moskvas planer. Kulturministeriet lovar att arbetena på själva tornet inleds hösten 2016. I finansieringen deltar också Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling med 24 miljoner USD.

I dagens läge är tornet bara ett tomt skal som fungerar som utsiktsplattform för turister.

– Vi vill bygga mellantak i tornet, och jag tror att det ingår i den federala planen, säger Aleksandr Smirnov, som är slottets vice-direktör.

– De här nya våningarna kunde utnyttjas för museets utställningar. Vi planerar skapa utställningar som skulle berätta om den medeltida vardagen här på slottet.

Ett hus i Viborg
Bildtext Förfallen bakgård i Viborg, Ryssland
Bild: Yle/Susanna Lyly

Varjager efterlyses

Klocktornet från 1400-talet är det enda som avslöjar att nåt är på gång i gamla stan. Men bakom byggnadsställningarna är det ännu tomt och tyst. Och några av stadens mest aktiva kritiker menar att det enda som kan rädda gamla stan är ett internationellt samarbete.

– Jag tror inte på de här löftena om att Viborgs gamla hus nu ska restaureras, säger Andrej Kolomojskij.

Kolomojskij jobbar som journalist på stadens privatägda tidning Vedomosti. Kolomojskij har det senaste decenniet hårdbevakat situationen i gamla stan och han har också arrangerat flera demonstrationer.

– Ett sånt här projekt kan förverkligas bara ifall arbetet sköts av en oberoende organisation som står under internationell kontroll, som till exempel av Unesco eller Icomos.

– Ifall arbetet kommer att kontrolleras av ryska strukturer är jag övertygad om att största delen av pengarna bara stjäls.

Halonen lobbade

Kolomojskij tror att Moskvas plötsliga intresse för Viborg är ett direkt resultat av president Tarja Halonens arbete.

För två år sen arrangerades ett internationellt seminarium i Viborg om stadens mångkulturella arv. En konferens som hade president Halonen som sin beskyddare. I slutresolutionen var deltagarna överens om att gamla stan befinner sig i ett ”tragiskt tillstånd” och man vände sig direkt till president Putin med en egen handlingsplan.

I oktober i år inkluderade den internationella organisationen World Monuments Watch staden Viborg på sin lista över värdefulla kulturarv som mänskligheten riskerar att förlora. Man oroar sig särskilt för vandalismen och förfallet.

Diskussion om artikeln