Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Hur kom potatisen till Europa?

Från 2016
Uppdaterad 03.08.2016 15:10.
Historia - Vetamix: Berättelsen om den fantastiska potatisen - Spela upp på Arenan

Potatisens historia börjar i Anderna i Peru i Sydamerika. Inkafolket som bodde i Anderna odlade och gjorde mat av den. Spaniens kung Carlos V sände sin krigare Francesco Pizarro till Sydamerika för att erövra inkafolket under 1500-talet. När spanjorerna återvände från Sydamerika hämtade de potatis med sig till Europa.

I denna animationsfilm ser vi hur den spanska kocken Carlos tar med potatis från Sydamerika och hämtar den till Spanien på 1500-talet. När den spanska flottan eller "Armadan" seglar mot England år 1588 finns kocken Carlos ombord. Det går dåligt för spanjorerna och kocken Carlos blir strandsatt på Irland, där han introducerar potatisen till lokalbefolkningen.

Samtidigt i övriga Europa var människor trots allt tveksamma till den nya rotfrukten. Efter Carlos äventyr får vi följa med hur det går för potatisen i Europa. Hur gick det med potatisen under 30-åriga kriget på 1600-talet? Vad hände med potatisen i Fredrik den storas Preussen på 1700-talet? Hur påverkade Napoleonkrigen på potatisens framgång? Vad var potatispesten på 1800-talet?

Slutligen erövrade potatisen Europa och hamnade på våra matbord. Följ med på denna fantastiska resa genom Europa och genom tiderna tillsammans med den fantastiska potatisen!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln