Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fred i Syrien på agendan i Wien

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 19:12.
Förhandlingar om Syrien pågår i Wien

Iran, som stöder regimen i Syrien, deltar för första gången i förhandlingarna om en lösning på kriget i Syrien. Förhandlingarna om Syrien pågår som bäst i Wien.

I förhandlingarna deltar också USA, Ryssland, Saudiarabien och 13 övriga länder samt representanter för FN och EU. Representanter för den syriska regimen deltar inte i förhandlingarna, men trots det råder det bland mötesdeltagarna mycket olika syner på hur konflikten i Syrien ska lösas.

Ryssland och Iran stöder regimen i Syrien. Iran tros ha skickat tusentals krigare till Syrien och också mobiliserat den libanesiska Hizbollah-milisen i strider för Assads styrkor.

Ryska försvarsministeriet meddelade på fredagskvällen att över 1600 så kallade terroristmål har förstörts under en månad av flygräder.

Irans utrikesminister Javad Zarif sa inför mötet att de övriga länderna förstått att en lösning på krisen är omöjlig utan Iran. En högt uppsatt Mellanöstern-källa som citeras av nyhetsbyrån Reuters säger att Iran kan tänka sig en sexmånaders övergångsperiod för Syrien där president Assads position senare avgörs i ett val.

Turkiet och USA har redan tidigare meddelat att länderna kan tänka sig en övergångsperiod för Bashar al-Assad att stiga åt sidan och USA uppgav på fredagen att de skickar specialstyrkor till Syrien där de ska fungera som militära rådgivare.

President Barack Obama har gett tillstånd för att en liten kontingent på färre än 50 man ur specialstyrkorna sänds till norra Syrien, där de ska bistå de moderata rebellstyrkorna i kampen mot Islamska staten IS.

USA.s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under förhandlingar om Syrien i oktober 2015.
Bildtext John Kerry och Sergej Lavrov under Syrienförhandlingar i Wien.

De första uppgifterna som sipprat ut från förhandlingarna gör gällande att Ryssland och Saudiarabien har bytt listor över de oppositionsgrupperingar i Syrien som de vill ha med i förhandlingarna.

USA:s utrikesminister John Kerry sade inför mötet att förhandlingarna kommer att bli mycket svåra.

Samtidigt kommer det uppgifter från Syrien om att minst 40 människor dödats då regimstyrkor avfyrade raketer mot en rebellkontrollerad förort till huvudstaden Damaskus. Raketerna ska ha träffat en marknad i staden Douma.