Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför ska du inte förhandsbeställa spel

Från 2015
Kontroller: Varför du inte bör förhandsbeställa spel - Spela upp på Arenan

Att förhandsbeställa spel är både enkelt och självklart för många. Men hur påverkar det spelindustrin? Och är det verkligen bra för konsumenten?

Nu ska vi tala lite om förhandsbeställningar. Jag har nämnt ämnet tidigare i mina artiklar, och det är faktiskt alltid ett relevant ämne, men speciellt just nu i och med Square Enix senaste Deus Ex-kampanj.

Det var annat förr

Det fanns en tid då förhandsbeställningar var nödvändiga, kanske för 10 år sedan. Då kom det faktiskt så få kopior av spel till butiker att de kunde ta slut, speciellt om du bodde på en mindre ort. Det kan fortfarande vara relevant om det är riktigt smala spel, men det går alltid att beställa spelen online och få dem i brevlådan istället.

Problemen

Idag är förhandsbeställningar big business, och marknadsförarna hos spelutgivarna tävlar i att göra den mest effektiva kampanjen för att lura spelare att beställa. Men det finns ett antal problem med det här:

Recensionsembargon

Ett problem är att förhandsbeställningar ligger hand i hand med recensionsembargon. Ett spel marknadsförs med fokus på förhandsbeställningar och spelet dyker direkt upp på bästsäljande-topplistan fast det är månader tills det ges ut.

Samtidigt så är det enda som setts kanske en trailer; möjligtvis går en spelbar kopia ut till recensenter, men embargot gör att ingen recension får släppas innan spelet är ute och allt är för sent. Sedan sitter du där med ditt Aliens: Colonial Marines, Assassins Creed: Unity, Arkham Knight på pc, Duke Nukem Forever eller watch_dogs. Spel som alla har legat på topplistan för försäljning veckor innan de släpptes!

Värdelösa “belöningar”

Det här betyder att om du inte förhandsköper, så får du inte tillgång till hela ditt spel.

Ett annat problem är att som “belöning” för att du ger dina pengar till utvecklare eller spelbutiker som ett räntefritt lån, är att du lockas med något, såsom skins, ett annorlunda vapen eller ett extra uppdrag.

Det här betyder att om du inte förhandsköper, så får du inte tillgång till hela ditt spel. Det här är ingen dlc som kommer sen; det är saker som redan finns färdigt i spelet! Och i slutändan handlar det mer om att straffa den som inte förhandsbeställer.

Det är nästan omöjligt att få en komplett upplevelse

Vissa spel måste du till och med köpa från flera olika butiker för att få tillgång till allt innehåll. Och sedan kommer det kanske allra värsta: nivåbelöningar på förhandsbeställningar. Det är samma system som Shenmue III använder sig av, fast en del utgivare har i alla fall anständigheten att kalla det för förhandsbeställningsplan.

Köper man ett spel eller säljer man jultidningar?

Den här sortens marknadsföring gör att för att en som förhandsbeställt ska få ut det mesta av det, så måste personen försöka få så många andra att också förhandsbeställa. Förstår ni problemet i att kunderna blir marknadsförarna för förhandsbeställningen?

Deus Ex: Mankind Divided hade en sådan kampanj, men den här gången verkar det som att vi har fått nog, då det fick så mycket negativ kritik så Square Enix drog tillbaka den

Fallout 4 är väl ändå ok att förhandsbeställa?

Men alla har inte lärt sig. Just nu ligger Fallout 4 på toppen av många försäljningslistor, månader innan det kommer ut, trots att “belöningskampanjen” för förhandsbeställning bara är giltig inom USA. Det är intressant hur hype kring vissa spel gör att spelare helt plötsligt släpper på sina principer.

“Hur kan Fallout 4 inte vara värt att förbeställa” är vanligt att höra. Men tänk efter, när har Bethesda inte släppt en produkt som inte varit helt trasig på releasdatumet? Och då tänker jag inte bara på pc, utan även konsolversioner har varit så buggiga att redan i startområdet kan hela spelet hänga sig och kräva en omstart.

Vem tjänar på förhandsbeställningar?

Fokuset på försäljning de första veckorna tas till sin extrem med förhandsbeställningar. Spelutgivare belönas för att släppa buggiga versioner och kanske patcha efter ett tag. Har du tur så är spelet öppet nog för modifikationer att spelarna själv kan reparera största problemen och göra det spelbart, men har du otur så kan väntetiden bli lång. Om en patch ens kommer.

Just i dagarna börjar Batman: Arkham Knight säljas igen efter det totala fiaskot vid release för några månader sedan. “Trots” enorma förhandsbeställningar var spelet en katastrof vid release på pc.

Tänk er för

Så snälla tänk er för. Sluta visa utgivarna att vi går med på det här.

Ibland är det bara ett skin, eller nog med pengar i spelet att förstöra spelupplevelsen. Men ibland handlar det också om extremt viktigt innehåll, som den spelbara protheanen i Mass Effect 3. Det var ett ganska viktigt element i storyn, som var klart före release, och följde med förhandsbeställningar. Och fortfarande än idag kostar extra. Detta blandat med att spelutvecklare kan släppa spel som inte ens fungerar är orsaken till varför du inte bör förhandsbeställa.