Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Vill förmedla hopp åt deprimerade

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 14:50.
Angelica Qvist & Jenny Renqvist #hurmårdu
Bildtext Angelica Qvist och Jenny Renqvist från Vasa vill vara ett stöd för de som mår dåligt.
Bild: Petter Sandelin

”Starka tillsammans” är en nygrundad förening som vill bryta tabun kring psykisk ohälsa. I Svenska Yles satsning #hurmårdu har det rasat in berättelser från unga vuxna som mår väldigt dåligt.

Föreningens grundare, Angelica Qvist och Jenny Renqvist, vill i första hand satsa på dessa unga människor, men föreningen är naturligtvis till för alla. Unga vuxna tycks vara en grupp som mår dåligt, i alla fall om man ser till mängden berättelser som kommit in till Svenska Yles satsning #hurmårdu, dit man får skriva in anonymt om sina erfarenheter av depression.

Angelica och Jenny ser att det finns behov av hjälp och stöd.

- Vår verksamhet har hittills mest funnits på sociala medier, men så småningom skall det också bli föreläsningar, tillställningar och evenemang, berättar Angelica.

Både 22-åriga Angelica och 20-åriga Jenny kommer ursprungligen från Vörå, men är bosatta i Vasa. De är för tillfället sjukskrivna från sina studieplatser, eftersom de håller på och tillfrisknar och för en ständig kamp mot depressionen.

Vill hjälpa de unga

De ser det som en slags terapi att hålla på med verksamheten och då de startade projektet år 2014 var det för att de ville att unga skulle ta kontakt och få hjälp med sitt mående.

- I början tog unga från både Finland och Sverige kontakt, nu är det mera så att de skriver personligen till någondera av oss, säger Jenny.

Man behöver inte ha en diagnos för att ta kontakt med föreningen.

- Fast du bara har en enkel fråga kan du ta kontakt, eller om du är anhörig och orolig över något, säger Jenny.

- Vi är en lågtröskelverksamhet dit alla är välkomna, säger Angelica.

Medmänniskor, inte terapeuter

Angelica och Jenny påpekar att de inte försöker ta vårdens plats, och att de inte är några terapeuter.

- Vi är medmänniskor med erfarenheter. Vi vill dela med oss av det vi gått igenom för att hjälpa andra, säger Jenny.

De påpekar också att de vill skynda långsamt med verksamheten, att de utbildar sig och bygger upp föreningen steg för steg.

Det föreningen har som ledstjärna är hopp. Då de föreläser skall den röda tråden gå som en uppåtgående kurva som slutar i att det blir bättre, så att lyssnarna skall få en positiv känsla i kroppen.

- Vi vill förmedla hoppfullhet, uppmuntra till att våga drömma om framtiden och att det är okej att misslyckas, säger Angelica.

Prestationssamhällets gissel

De unga som tagit kontakt med Angelica och Jenny är individer med individuella problem, men något som ofta gjort en ung människa deprimerad är mobbning och nättrakasserier.

- Pressen och kraven är så stora, och tonåringar blir översköljda av allt detta vilket skapar en enorm ångest, säger Angelica.

Jenny berättar att då de träffar unga som känner av detta så brukar de tala om för dem att de är värdefulla som de är, att de är unika och att de inte är sina prestationer.

- Vi försöker peppa och stöda i den mån vi kan. Om vi märker att personen i fråga behöver professionell hjälp så kan vi gå med hen och söka upp denna hjälp, säger Angelica.

Angelica och Jenny efterlyser en attitydförändring i samhället där vi skulle fokusera mera på att se varandra. Våga fråga om hur någon mår, anstränga oss för att lägga märke till våra medmänniskor.

- Det finns mycket okunskap om psykisk ohälsa, och det vill vi försöka råda bot på, säger Jenny.

#hurmårdu