Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska gymnasternas väg till OS i Rio

Från 2015
Uppdaterad 03.11.2015 08:51.
Oskar Kirmes
Bildtext Oskar Kirmes sommaren 2015
Bild: YLE

Gymnastik har alltid varit med i sommar-OS. I Rio blir det därmed 27:e gången som redskapsgymnastik är på programmet. Rytmisk gymnastik blev en OS-gren 1984 och trampolin 2000 i Sydney.

I London representerades Finland i artistisk gymnastik av Annika Urvikko. Det var första gången sedan 1972 som Finland var med i OS i gymnastik.

I rytmisk gymnastik har Finland varit med i OS tre gånger. Hanna Laiho deltog i tävlingarna i Barcelona år 1992, Katri Kalpala i Atlanta år 1996 och Heini Lautala i Sydney år 2000.

Inför OS i Rio nästa sommar ser det ljusare ut för Finländsk gymnastik än på länge. Under pågående VM i artistisk gymnastik i Glasgow säkrade Oskar Kirmes en plats till det fortsatta OS-kvalet.

Totalt finns det en kvot för 96 män och 96 kvinnor i artistisk gymnastik. Av dessa går en stor del till lagtävlingar. Ett land får ha två lag med bestående av fem gymnaster var, utöver dessa fem får samma land ha bara en gymnast till i Rio. Undantaget är om samma land har världsmästare i individuella grenar som även får vara med i OS.

Den första möjligheten att kvalificera sig direkt till OS är under VM i Glasgow. Medaljörerna i de individuella grenarna kan börja koncentra sig på nästa sommar, det kan också de åtta bästa lagen.

redskapsgymnasten Oskar Kirmes tränar i Esbo, mars 2014
Bildtext Kirmes tränar i Esbo
Bild: Yle

Oskar Kirmes stabila insats Glasgow gav Finland en plats i det fortsatta kvalet i Rio de Janeiro i början av 2016. Finland (Kirmes) rankades 29 av de 40 nationer som fick en plats vilket innebär att det finns en god chans att vi kommer att se en finländsk herrgymnast i OS för första gången sedan München 1972.

Det ser mycket lovande ut även i rytmisk gymnastik där Finland för första gången har en god möjlighet att få ett lag med till OS. Till den individuella tävlingen finns det två potentiella olympier, Jouki Tikkanen och Ekaterina Volkova.

Ekaterina Volkova
Bildtext Ekaterina Volkova tränar i Kisakallio i Lojo
Bild: YLE

Både laget som för tillfället består av Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Heleri Kolkkanen, Elina Koprinen, Iina Linna, Aino Purje och Kati Rantsi och de indviduella gymnasterna tog sig från VM i Stuttgart i september till det fortsatta kvalet i Rio.

I det fortsatta kvalet deltar de 23 bästa gymnasterna från de nationer som inte redan lyckades kvala i Stuttgart. Volkova och Tikkanen rankades sjätte och elfte till det fortsatta kvalet. Med till OS kommer de sex bästa så chansen att lyckas är uppenbar.

Rytmiska gymnasten Jouki Tikkanen tränar i gymnastikcentret i Tammerfors
Bildtext Jouki Tikkanen är från Tammerfors
Bild: Yle

Till lagtävlingen i Rio kvalificerade sig 10 lag från VM. Åtta bästa fick en plats direkt, medan de två resterande direkta delades så att åtminstone tre av fem kontingenter är med. Brasilien har givetvis en plats i alla grenar som värdnation.

Det finska laget gick alltså till det fortsatta kvalet tillsammans med sex andra länder. Finland är rankad femma då de tre bästa nationerna tar sig till OS i Rio.

Om idrottarna får vara skadefria fram till OS-kval tävlingarna finns det en mycket god chans att Finland kommer att ha mera gymnaster med i OS nästa sommar än på mycket länge. Det gäller också att komma ihåg att de finländska gymnasterna är ännu så pass unga att de egentligen skall visa framfötterna först i nästa OS i Tokio 2020.

Se Oskar Kirmes under VM i Glasgow Sportmagasinet ti 3.11. kl.21.00