Hoppa till huvudinnehåll

Lucia

Såhär röstar du på Finlands lucia

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 13:10.
Luciakrona
Bildtext Luciavalet pågick till den 25.11.2015.
Bild: Yle

Årets luciaval har avslutats.

Finlands lucia är en symbol för luciainsamlingen. Under åren 2014–2016 samlar luciainsamlingen in medel för att stöda barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Luciainsamlingen pågår till den 31 januari 2016.

Luciavalet pågick till den 25 november. Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december 2015.

Finlands Lucia är framför allt en insamling

Ända sedan starten har luciainsamlingen fokuserat på familjer som på olika sätt behöver stöd och hjälp. I år används de insamlade medlen för att på olika sätt stöda barnfamiljer som har det svårt att klara av sin vardag. Vi vill stöda dem som är utmattade, har hälsoproblem och saknar stöd i sin närmiljö. Genom att erbjuda möjlighet till avbrott i vardagen, samtal och rådgivning med familjearbetare och kamratstöd i grupp med andra i liknande livssituation kan vi förebygga att problemen ytterligare hopar sig. Läs mer om hur luciamedlen används.

- Vi satsar på sektorer som den offentliga sektorn inte har råd med. Då kommunen träder in och hjälper en familj har det ofta redan gått så långt att krisen är ett faktum. Vi ingriper tidigare, förklarar avdelningschef Gun Andersson vid Folkhälsan. Folkhälsan arrangerar bl.a. Må bra läger för familjer. Du kan läsa mer om verksamheten här.

Luciakröning direkt på Arenan och i Radio Vega

På luciadagen den 13 december kröns Finlands lucia i Helsingfors domkyrka. Lucia med sitt följe, luciakören, gör närmare 100 besök efter kröningen. Bland annat på sjukhus, äldreboenden och fester efter luciakröningen. Här kan du läsa om fjolårets lucia.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Delta med bilder och stämning #finlandslucia

Artikeln uppdaterades 26.11.2015 iom att luciavalet avslutades vid midnatt den 25.11.2015.