Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ofria tankar

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 15:42.
Pia Abrahamsson, Johanni Larjanko, Kerstin Romberg och Robert Lindberg
Bild: YLE

Jag skriver inte den här texten frivilligt. Jag skriver för att jag måste. Livet är fullt av måsten. Ansvar och andras förväntningar.

Bara det att leva i vårt samhälle gör att jag måste anpassa mig till en massa regler som andra har bestämt. För att få mat på bordet måste jag jobba. För att inte hamna i fängelse måste jag följa trafikreglerna.

De flesta regler känns självklara, även om jag inte fått vara med och formulera dem. De underlättar, gör livet möjligt. Att ha en fri vilja innebär också att jag kan välja att följa reglerna, eller hur? Den fria viljan kan i så fall inte sägas vara avsaknaden av regler, eller friheten att välja bort dem. Men vad är då fri vilja? Hur ska jag förstå den?

Regler är något externt, ett styrinstrument. Att ha regler räcker inte, vi måste också följa dem. En regel som ingen respekterar har inte stor betydelse. Kanske kan vi därför sägas ha en fri vilja, i det att vi kan välja att göra som vi blir tillsagda, eller välja att låta bli. Om vi väljer att låta bli kan de som satt upp reglerna möjligen välja mellan att straffa oss på något sätt för vårt regelbrott. Eller så väljer de att inte straffa. Detta kunde kallas frihet under ansvar.

Det är på många sätt lättare att definiera vad en fri vilja INTE är, än vad den är. Nånstans tror jag vi alla känner att vi har ett visst mått av självbestämmande. Vi fattar val, och vi uppfattar valen som våra. Allt beror på perspektivet. Jag väljer, men kanske har mina valmöjligheter begränsats. Jag kan bara välja mellan alternativ som någon annan ställt upp. Också det är något vi alla slåss med. Att vara helt fri, oberoende av allt och alla, går det? Vill jag det?

Så länge människan har filosoferat har hen brottats med tanken om den fria viljan. Filosofier, religioner, stater, alla har de sina åsikter. Jag samlade en del av dem här: https://storify.com/larjanko/livlinan-fri-vilja

Men hur är det med dig och mig? Har du en fri vilja? Har jag?

Den andra episoden av podden Livlinan ger sig ut på djupt vatten. Vi irrar i mörkret på jakt efter upplysning. Om vi har en fri vilja, vad har den för begränsningar? Kan du vara fri om inte jag är det? Kan vi välja bort friheten? Går det alls att föra ett meningsfullt samtal om något så abstrakt som fri vilja?

Om vi tror att vi är fria, trots att vi inte är det, är vi det då? Kanske är friheten subjektivt upplevd, och därmed bortom vår kontroll. Kanske är våra hjärnor inte kapabla att hantera frågor som är så här stora. Filosofer tycker att vi ska dela upp frågan i flera mindre delfrågor. Vad innebär det att vara fri? Vad får det för konsekvenser? Vad menar vi med frihet?

Idag finns det många som försöker påverka våra val, inte minst reklammakare. De vill hemskt gärna plantera en liten tanke i oss, något som senare får oss att bete oss på ett visst sätt, konsumera enligt ett visst mönster. Det viktiga är att vi tror oss ha fattat beslutet själva. Att vi använt vår fria vilja.

Kerstin Romberg, Robert Lindberg, Pia Abrahamsson och Johanni Larjanko stöter och blöter den fria viljan i ett samtal. Du har ett val. Du kan välja att lyssna, och delta i diskussionen.

Livlinan

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan