Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En framgångsrik arbetsgivare litar på dig

Från 2015
Arrogansen förenar krisbolagen - Spela upp på Arenan

Kontrollkulturen är död. Ett företag som vill lyckas måste lita på sina anställda och lyssna på kunderna. Det här eftersom förändringen i dag är hisnande snabb.

Och i tider av omvandling är ledarskapet avgörande. Företagsledarna ska identifiera nya marknader och skapa tillväxt.

- Den gemensamma nämnaren för krisbolagen Stockmann och Helsingin Sanomat är ledningens arrogans, anser försäljningsproffset Mika D Rubanovitsch. Båda bolagen har fastnatt i gamla hjulspår.

"Känslighet och kreativitet"

Den gamla kontrollkulturen håller på att försvinna då nya generationer kommer ut på arbetsmarknaden, anser bland andra Rubanovitsch. Ungdomarna förväntar sig att vi litar på dem och då gör de också det som förväntas av dem.

- Ett gott ledarskap ger tillräckligt mycket svängrum åt sin personal. Det ska finnas en känsla av att man jobbar för något större, säger Stefanie Brandt som leder ett familjeföretag.

Nokialedningens reaktion på Iphonen var hånskratt. Nokiacheferna frågade: vem vill ha en dator i sin ficka?

― Stefanie Brandt, ledare för familjeföretag

Den mekanistiska synen på businessvärlden dör i samma takt som jobben vid det löpande bandet tas över av robotar.

- Arbetena i den nya ekonomin handlar om känslighet och kreativitet, säger forskaren Carl-Gustav Lindén. Det vill säga allt det där som robotarna inte kan ge oss.

Dina Pengar

De ekonomiska experter som intervjuas i den här artikeln deltog i Svenska Yles satsning Dina Pengar 22.10.2015. Du kan se hela sändningen på fem och en halv timme på Arenan.

"Vem vill ha en dator i fickan?"

En bra ledare i dag är utåtriktad och bra på att kommunicera. Hen kan berätta vad hen vill uppnå.

- Det gäller att få med de anställda. Inte för att arbetsgivaren betalar dem lön utan för att de anställda känner sig viktiga, säger Stefanie Brandt.

Nokia är ett typexempel på ett företag där ledarskapet inte längre fungerade. Företaget kunde ha gått omkull flera gånger under sin historia, men när Iphonen utklassade Nokias mobiler var det en ny värld som föddes.

- De redskap som hade tagit bolaget ur de tidigare kriserna fungerade inte längre, konstaterar forskaren Carl-Gustav Lindén. Nokias ledning såg vad som höll på att hända, men förstod inte hur snabb förändringen var.

Fönstret var öppet i ett par månader - Spela upp på Arenan

- Nokialedningens reaktion på Iphonen var hånskratt, kompar företagaren Stefanie Brandt. Nokiacheferna frågade: vem vill ha en dator i sin ficka? De klarade inte av se alternativen till den traditionella telefonen.

"Sanomas vinstmarginaler har smultit bort"

Det är inte bara Nokia som har överraskats av den snabba förändringen. Också Sanoma och Stockmann har skakats i grunden.

Sanomas problem är att bolaget snabbt har fallit från en position där bolaget har dominerat marknaden, för att landa i en värld där Sanomas vinstmarginaler har smultit bort.

- Bolaget är i panik och vet inte vad de ska göra, konstaterar forskaren Carl-Gustav Lindén.

Arbetena i den nya ekonomin handlar om känslighet och kreativitet. Det vill säga allt det där som robotarna inte kan ge oss.

― Carl-Gustav Lindén, forskare och ekonomijournalist

I dag gäller det att ha is i magen. Stefanie Brandt leder ett familjeföretag som inte har gjort ett minusresultat på över tjugo år. Brandt tillämpar tillsammans med de andra ägarna en enkel regel: det gäller att förvalta det ärvda kapitalet.

Barnen ska ärva lika mycket som jag - Spela upp på Arenan

Stockmanns problem är att Finland är för litet och att konsumtionsmönstrena har förändrats. Varuhuset Harrods i London klarar sig för att London är en storstad med 10 miljoner invånare. Anrika NK i Stockholm har omformats till en marknadsplats för många olika firmor.

- Stockmann tappade greppet när köpbeteendet förändrades, anser försäljningsgurun Mika D Rubanovitsch och gör en jämförelse med Apple som förändrade världen.

- Steve Jobs jobbade utgående från användarupplevelsen och förkastade 50 mobiler innan han fick en modell som fungerade med en enda knapp. Jobs modell blev standard.

"Köpbesluten görs inte längre i butiken"

Det fanns tidigare en gammal sanning om att 70 procent av köpbesluten görs i butiken, men så är det inte längre. Kunderna har då de kommer till butiken bestämt vad de ska köpa och ofta kan de mera om produkterna än försäljarna.

- Kunderna har läst allt som finns på nätet om två konkurrerande produkter och sen är det försäljarnas uppgift att leverera, konstaterar Stefanie Brandt. Köpbesluten fattas inte längre i butikerna.

Steve Jobs förkastade 50 mobiler innan han fick en modell som fungerade med en enda knapp. Jobs modell blev standard.

― Mika D Rubanovitsch, försäljningsguru

Det här gäller också större investeringar. Många köper bil utan provköra. De jämför bilar på nätet.

- För några år sen provkördes i genomsnitt 3,5 bilar och i dag är siffran 0,8 bilar, säger försäljningsproffset Mika D Rubanovitsch som tillägger att köpupplevelsen trots allt fortfarande är viktig.

- Det finns en app som registrerar när kunden kommer in på en avdelning och samtidigt meddelar försäljaren att kunden har gjort en reklamation, fortsätter Rubanovitsch. Då kan försäljaren fråga om kunden fick problemet fixat och ge hen en bättre köpupplevelse.

Rubanovitsch anser att det är avgörande hur vi tar emot kunderna då de kommer till vår firma.

En bra receptionist är guld värd - Spela upp på Arenan

Stefanie Brandt jobbar i motorbranschen och konstaterar att butikerna är en mötesplats för hennes kunder.

- Motorcykelbranschen är en gängkultur där det är viktigt att man kan träffas och det är viktigt att vi bjuder på en show. Varje gång ska det vara intressant att komma till butiken.

"Om personalen är rädd är du körd"

Jorma Ollila har fått personifiera Nokias beslut att gå in för samarbete med Windows. Det här var med facit på hand ett katastrofalt beslut.

- Ollila är samtidigt världens bästa och världens sämta företagsledare, sammanfattar forskaren Carl-Gustav Lindén.

Försäljningsproffset Rubanovitsch håller med. Jorma Ollilas största misstag var att sitta i Nokias ledning i femton år. När kundernas beteende förändrades då var det kört.

- Nokia hade en jättebra maskin som motsvarade min nyaste Samsung och hade Nokia hållit fast vid Symbian så hade historien sett annorlunda ut, säger Rubanovitsch. Men Ollila valde samarbetet med Microsoft.

Ett gott ledarskap ger tillräckligt mycket svängrum åt personalen. Det ska finnas en känsla av att man jobbar för något större.

― Stefanie Brandt, ledare för familjeföretag

Företagskulturen på Nokia gav inte utrymme för idéer. Ledningen såg förändringen, men klarade inte av att reagera.

- Om personalen är rädd för att komma med idéer är du körd, avslutar Stefanie Brandt. Ägarna måste lyssna till personalen och ta vara på personalens idéer.

Diskussion om artikeln