Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vem ansvarar för vikthetsen?

Från 2015
Äpple med ett måttband runt.
Bildtext Bilder på smala kroppar och texter om hur mycket man gått ner kan trigga de som är sjuka eller på väg att fastna i en ätstörning.
Bild: CC/pdpics.com

Hur ska vi prata om hälsa, träning och diet utan att orsaka vikthets? Är det bloggarens eller bloggläsarens ansvar att tänka på hur till exempel bilder kan påverka?

Det har stormat i den finlandssvenska bloggvärlden under den senaste tiden. De olika debatterna har avlöst varandra, och en av de största är den om den så kallade vikthetsen. Hur mycket ska man få prata om sin viktnedgång och träning i bloggarna? Hur stort ansvar har man som bloggare gentemot de som mår dåligt av bilder och snack om viktnedgång? "Läs inte mina texter och sluta följ mig på Instagram" säger en del, men räcker der verkligen? Och är det okej att säga att alla kroppar är fina och att man gott och väl kan unna sig bullar och onyttigheter, samtidigt som problem med fetma ökar?

Amanda Liinamaa och Evelina Nygårds.
Bildtext Amanda Liinamaa och Evelina Nygårds har olika tankar när det kommer till hur vi ska blogga om träning och viktnedgång.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Det är inga små frågor som debatteras. Två bloggare som har olika syn på saken är Amanda Linnamaa och Evelina Nygårds. Amanda har tidigare varit svårt sjuk i anorexi, och Evelina kämpar just nu med att gå ner i vikt för att leva hälsosammare och, som hon uttrycker det, se snyggare ut. Hon har alltid tränat och varit stark, men nu vill hon också att det ska synas på kroppen.

Evelina är lite irriterad på hela debatten och hon ser ingen orsak till varför den blossat upp just nu.

- En sorts vikthets har alltid funnits. Kanske den är lite mer synlig nu i och med sociala medier, men jag tycker folk gör för stor grej av det helt enkelt, säger hon.

Amanda tycker det är bra att diskussionen kommit igång.

- Det är ganska svårt att säga vad som är rätt och fel, men under mina bloggår har jag lärt mig att varna när jag lägger upp smala bilder. Jag tror det skulle vara bra om andra också skulle göra det, bara för att ta hänsyn, säger hon.

Hur stort ansvar har bloggaren?

Amanda tycker bloggaren bär ett stort ansvar, men förstår också att alla inte tänker på det.

- Inte tänkte jag tidigare heller på att något som jag tyckte var okej att skriva kanske påverkade någon annan negativt. Det är något jag lärt mig med tiden. Men jag tycker ansvaret ligger hos oss alla, säger Amanda.

Jag måste få ladda upp vad jag vill, och skriva vad jag vill.

― Evelina Nygårds

- Jag ser det inte som mitt ansvar. Jag måste få ladda upp vad jag vill, och skriva vad jag vill. Det är min rättighet. Men visst är det synd om någon tar det på ett negativt sätt. Jag försöker därför alltid hålla det positivt, och inte ha något triggande med i det jag skriver och laddar upp, säger Evelina.

Amanda säger att man så klart ska få skriva vad man vill i sin blogg eftersom det är ens personliga dagbok, men ifall man har det i åtanke – att det jag skriver kan påverka någon negativt – så kanske man skriver inlägget på ett lite annorlunda sätt.

Titta inte då!

Ett argument för att alla ska få skriva precis hur de vill är att den som påverkas negativt helt enkelt ska undvika att läsa de bloggar som skriver om träning och viktnedgång. Men hur stor makt har man över att välja vad man läser och vilka bilder man ser? Amanda hade väldigt svag makt över sig själv när hon var sjuk.

Bild på kvinna med måttband runt midjan med texten "triggervarning" på.
Bildtext Triggervarningar hjälper inte alla, men i alla fall någon.
Bild: CC/Tanvir Alam/Montage: X3M

- När jag var sjuk fanns det många forum jag drogs till vare sig jag ville det eller inte. Jag mådde dåligt och plötsligt satt jag där och kollade på bilder. Skulle jag vara sjuk i dag skulle jag lätt få inspiration till att bli ännu sjukare från det helt normala vi ser överallt, säger hon.

Evelina vill gå ner i vikt och ser gärna på bilder av slimmade kroppar på sociala medier eftersom det ger henne inspiration och positiv energi. Hur kommer det sig att människor påverkas så olika?

- En del har förstås att göra med självförtroendet och hur du ser på dig själv. Är du genommissnöjd och kanske just på väg att komma in i en ätstörning tar du nog mer åt dig av vad andra gör, säger Amanda.

- Men om den som är sjuk ser att personen som gått ner faktiskt är rund, hjälper det då med bilder, att man ser att personen inte är jättesmal från början? frågar Evelina.

- Det där är så komplext. Jag minns när jag var sjuk och såg en person som vägde 120 kilo som hade gått ner. Då ville jag också gå ner lika mycket. Det där är så individuellt och beror på hur man ser på sig själv och vad man jämför sig med. Vikten spelar inte så stor roll, det är mera i huvudet det sitter, säger Amanda.

Lösningen på problemet

Du ska såklart få vara dig själv i din blogg och inte förändra dig själv bara för att det finns någon som ser saker på ett annat sätt. Men det finns ändå små saker som kan hjälpa den som är sjuk.

Att ha triggervarningar i inläggen är bra. Jag hoppas fler skulle använda dem.

― Amanda Liinamaa

- Att ha triggervarningar i inläggen är bra. Jag hoppas fler skulle använda dem. Ifall man är på väg att bli frisk från en ätstörning eller är väldigt känslig, så vet man att hit ska jag inte gå.

- Visst kan triggervarningar vara bra, men målet med min blogg är att motivera andra som är i min sits, de som är lite runda och överviktiga, det är de jag vill motivera och säga ”se vad jag klarade av den här veckan, ni kan också göra det”. Så då går det ju lite mot varandra där.

Hur kan man då motivera andra utan att trigga de som är sjuka?

- Man kan ju inte välja vart var och en klickar sig in. Men om man förklarar att det jag skriver är tänkt för de som är i samma situation som mig, inte för någon som är sjuk, så kanske det hjälper. Det fungerar inte för alla, men i alla fall för någon.

Det här tycker bloggarna

Malin vill poängtera att det inte alls är alla som kan unna sig saker och att man också borde ta upp fetman som ett problem.

Karolina tackade nej till ett detox-paket och har dessutom dragit igång ett magprojekt.

Cindy hyllar sin bantningskur, Sara tycker man ska tänka själv och använda sin hjärna, Lovijsa uppmanar oss att säga nej till vikthets och Daniela berättar om ett upprörande besök hos hälsovården.

Var står du i debatten? Vem tycker du bär det största ansvaret?

Mer om ämnet på Yle Arenan