Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nu kommer Folk, men var är finlandssvenskarna?

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 18:20.
Kuvassa FOLK:n tekijätiimiä, vasemmalta lukien: Essi Lamppu (tuottaja), Janne Sarja (kuraattori), Matias Salo (taustatekijä), Jan Zapasnik (pääkuraattori) ja Nadja Kamara (YleX:n kanavakoordinaattori sekä potentiaalinen kuraattori).
Bildtext Teamet bakom Yle Folk: från vänster Essi Lamppu, Janne Sarja, Matias Salo, Jan Zapasnik och Nadja Kamara.
Bild: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Folk, Yles nya tjänst som samlar ihop det allra hetaste på internet och hjälper människor att förverkliga sina drömmar, kör igång idag. Producenten efterlyser fler finlandssvenska medverkande.

Behöver du hjälp för att sätta en idé i verket? Vill du få genomslag för din vlogg? Eller kanske göra ett matprogram, reseprogram eller minireportage? Då ska du plåta en video av dig själv och fylla i formuläret här. Är du en av de lyckliga som väljs ut kan du få pengar och coachning för att genomföra projektet och dina videor får spridning.

Förverkligandet av drömmar är bara ett av elementen som ingår i Yle Folk som kommer att synas stort både på TV2, sociala medier och sin egen webbsajt.

- I dag, den 30 oktober, händer två saker. För det första börjar ett tv-program som går en gång i veckan där man går igenom ansökningarna tillsammans med kändisar. I dag öppnar också webbsajten med våra kuratorer eller innehålls-dj:er som varje dag plockar upp spännande innehåll på nätet och lyfter upp det i en feed som påminner om Facebook, berättar Jan Zapasnik, en av kuratorerna.

Jan tipsar om att det är busenkelt att ansöka om att få sin dröm förverkligad, men det är ändå viktigt att tänka på en sak.

Var dig själv

- Man ska vara sig själv. Om försöker föreställa någonting annat så blir det onaturligt. Vi söker folk som är sig själv och vill förverkliga sånt som är viktigt för dem själva.

Hans kollega Essi Lamppu lyfter upp ett exempel på en ansökan.

- En av dem som tagit kontakt är Hannu Rantala som ville ha pengar för viltkameror. Han vill visa hurdana djur som bor i Finland. Och nu har grejen spridits ända till Kina efter att Yle Folk har lyft upp den, och då har inte ens Yle Folk kört igång ordentligt. Just sådana fina historier direkt från människorna själva är vi ute efter.

Var är finlandssvenskarna?

Essi Lamppu tillägger att finlandssvenskarna dock lyser med sin frånvaro och kvinnorna har också varit slöare än männen med att ansöka.

- Kanske de tror ni att vi inte talar svenska! Vilket vi inte gör, men vi kan använda Google Translate, skrattar hon.

Bekanta dig med Yle Folk i videon nedan!

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan