Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk patrullbåt räddade ett femtiotal människor ur Medelhavet

Från 2015
Uppdaterad 31.10.2015 12:12.
Kalymnos mellan Grekland och Turkiet.
Bild: Yle

En patrullbåt från Finlands gränsbevakningsväsende deltog i en räddningsoperation på havet mellan Grekland och Turkiet vid ön Kalymnos. Ett femtiotal människor räddades ur havet.

Patrullbåten som deltagit i EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex operation Poseidon Sea sedan början av oktober, anropades till platsen öster om Kalymnos vid 23-tiden på torsdagskvällen.

Kaptenlöjtnant Pekka Niittylä vid Finlands gränsbevakningsväsende ansvarade för operationen där också grekiska kustbevakningsfartyg deltog.

- Vår båt PV-281 var det andra räddningsfartyget på plats vid olycksplatsen. Det var en omkring 20 meter lång träbåt med motor som hade kapsejsat, säger Niittylä.

Båten transporterade asylsökande som ville ta sig till Grekland från Turkiet. Finländarna räddade omkring 50 människor ur havet. Människorna fördes sedan i land till Kalymnos.

Tillsammans räddades omkring 140 människor i operationen medan 19 hittades drunknade. Minst 13 av de omkomna är barn. Niittylä säger att besättningen på PV-281 också träffade på ett barn som avlidit i vattnet.

- Enligt våra uppgifter kom de flesta av dem från Syrien. Där fanns kvinnor, barn, män, säger Niittylä.

Han säger att de flesta led av allvarlig hypotermi.

- Tyvärr är det inte ovanligt att människor hamnar i sjönöd på Egeiska havet. Det att människor omkommer sker inte så ofta, men visst förekomemr det den här typen av situationer så gott som dagligen.

Finländska patrullbåtar deltar i operationen åtminstone fram till slutet av månaden.

I en mindre båtolycka på Egeiska havet drunknade tre människor och sex räddades i närheten av turistön Rodos.

Minst 68 människor har drunknat i oktober då de försökt ta sig från Turkiet till Grekland – 35 endast den här veckan.

”Europas civilisation flyter upp på våra stränder”

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har uttryckt sin sorg över den senaste tidens tragedier som utspelat på havet mellan Turkiet och Grekland.

Alexis Tsipras beskyller EU för att inte göra tillräckligt för att stävja den humanitära kris som berör Europa.

- Det är inte endast döda barn som sköljs upp på stränderna - det är den europeiska civilisationen, sade Tsipras i ett tal i Greklands parlament i dag.

Den internationella organisationen för migration räknar att minst 3 200 människor som försökt ta sig till över medelhavet till Europa drunknat i år.

FN:s flyktingorgan UNHCR säger att flyktingar som nyligen tagit sig till Grekland berättar att människosmugglarna sänkt priserna med upp till 50 procent under den senaste tiden.

Trots att hösten för mig sig ostadigare väder, kallare temperaturer i Medelhavet och större vågor finns det fortfarande många flyktingar i Turkiet som är redo att försöka göra den farliga resan över havet in i den Europeiska unionen.