Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stig: Jag såg mig aldrig som rapartist

Från 2015
Uppdaterad 31.10.2015 14:07.
På resande not - Stig
Bildtext Stig gästar veckans På resande not
Bild: Parad Media

Veckans musikaliska gästartist i På resande not sticker ut i de flesta sammanhang han dyker upp i. Nu ska den finske urmannen Stig tolka eurovisionsschlager på bästa sändningstid.

Stig dök upp i det finska musiklivet för närmare tio år sedan, då under artistnamnet Stig Dogg. Med humoristiska texter blev han känd som något av en parodi på amerikanska rapartister och kallade sig själv ett tag något ironiskt för "Rödbergens R. Kelly".

- Jag såg mig aldrig som rapartist, säger Stig själv. Alla tyckte bara att min sång lät mer som rap än som sång.

- Att jag skulle vara rap är något andra människor klistrade vid mig. Jag uppträdde på rapklubbar med andra riktiga finska rappare och det blev lite av ett skämt. Själv har jag alltid sett mig mer som sångare än rapartist.

Efter ett par år tröttnade han på skämtet och strök "Dogg" ur namnet. Stig bestämde sig för att göra akustisk musik och en unplugged-skiva. Under processen dök låten "Laululeija" upp och någon kom på idén att skicka den till den finska eurovisionsuttagningen UMK.

- Jag tror vi skickade in den ett halvt dygn för sent, så ingen trodde att vi skulle komma med. Det var en stor överraskning när låten blev utvald och en ännu större överraskning att den kom trea i finalen 2012.

- UMK var en bra nystart för mig. En utmärkt lansering av Stig utan Dogg.

- Det blev ingen akustisk skiva, utan en som gick i linje med "Laululeija". Jag vet inte ens vilken genre jag rör mig i längre. Jag kallar det bara för Stig-musik.

Liksom alla andra gästartister i På resande not bjuder Stig på egna tolkningar av två eurovisionsklassiker. Den ena av dem är en av hans egna personliga favoriter.

- Den var Finlands bidrag när jag var sex år gammal. Vi satt hemma och hejade och det var väldigt spännande. Den skulle nästan ha kunnat vara min egen låt. Det enda som saknas är något lite småfräckt mellan raderna i texten.

På resande not sänds på Yle Fem lördagar kl 21:00