Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska spelbranschen firar 20 år

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 22:03.
Hur kan den finländska spelbranschen nå fler spelare? Passionerade spelaren Jenni Hiltunen ger sin syn. - Spela upp på Arenan

På DigiExpo-mässan i Mässcentret i Helsingfors firade spelbranschen 20-års jubileum med att både blicka bakåt i historien och försöka tackla den finländska spelbranschens framtida utmaningar.

För 20 år sedan grundades de första spelbolagen i Finland som fortfarande är verksamma i dag. Det är också därför som spelbranschen firar 20 år i år med en DigiExpo mässa i Mässcentrumet i Helsingfors.

Du kommer kanske ihåg masken, mobilspelet som slog igenom på Nokia 6110-telefonerna i slutet av 90-talet. Det var Taneli Armanto som kodade spelet under sin tid på Nokia.

- Förr var det ett team på en person som uppfann mobilspel, som jag till exempel. Nu är det fråga om tusentals spelutvecklare bara i Finland, så nog har branschen helt och hållet exploderat, säger Armanto.

Från hobby till företag

I dag jobbar 2 500 personer med spel i Finland, jämfört med 200 anställda för 20 år sedan. År 2014 omsatte finska spelbranschen 1,8 miljarder euro.

- Många frågar om spelbranschen är Finlands nya Nokia, men jag brukar säga att den är en av alla branscher i Finland som har en positiv utveckling, säger Emma Luoto från Neogames Finland.

Virtuella verklighetsspel utvecklas mer och mer

Maskens fader Armanto gillar fortfarande att följa med i utvecklingen av nya spel. Han ser stor potential när det gäller att utveckla spel i armbandsur, som numera använder färgskärmar.

I dag har han klivit åt sidan och låter nya spelutvecklare tackla de nya utmaningarna.

- Jag är lite på sidospår, om man säger så. I dag jobbar jag som lagerman vid återvinningscentralen i Pemar, säger Armanto och skrattar.

I dag är Finland stort inom PC- och konsolspel, men också virtuella verklighetsspel har ökat. Mobilen har fortfarande en kär plats i de finländska spelbolagens hjärtan.

Enligt en undersökning som Neogames i Finland har gjort utvecklar 84 procent av spelbolagen i Finland spel för åtminstone en mobil plattform.

- I Finland finns det mobilt kunnande. Vi kan göra intressanta spel som ser bra ut och håller måttet. Själv spelar jag ganska mycket finländska spel, säger Luoto.

Ungdomarna känner inte till finländska spel

Bland ungdomarna som besökte Mässcentret är de inhemska spelen inte så kända.

- Jag vet inga finska spel, säger 19-åriga Teemu Svens från Tusby.

Han skulle önska att Finland utvecklade fler sportspel. Inte heller Jenni Hiltunen, 17 år, från Åbo spelar inhemska spel. De utländska spelen känns mer intressanta, eftersom de liknar varandra mer. Finländska spelbranschen är antingen före sin egen tid eller efter, med den typen av spel som de använder, tycker hon.

- Om de finländska spelen skulle vara mera berömda i hela världen så kanske man skulle se dem mera. Jag känner kanske till Rovio men inte mycket mer än det, säger Hiltunen.

Diskussion om artikeln