Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skärpta asylregler tvingar asylsökande till Sverige

Från 2015
Irakiskt flyktingbarn på nödinkvarteringen i Torneå.
Bild: Jessica Stolzmann

Antalet flyktingar som tar sig från Sverige till Finland har minskat under den senaste tiden. Samtidigt återvänder allt fler flyktingar från Finland till Sverige, uppger Sveriges radio.

Anledningen misstänks vara Finlands skärpta asylregler.

- Vi får rapporter ifrån regionerna runt om i Sverige att det är färre som tar sig över gränsen från Sverige till Finland, och att det är något fler som återvänder ifrån Finland till Sverige och väljer att söka asyl här i stället, säger Patrik Engström, chef för gränspolisstationen vid nationella operativa avdelningen, NOA till Sveriges radio.

En del av de som återvänder ska uppge som orsak att de har hört att det blir svårare att få asyl i Finland.

Migrationsverket har nyligen bedömt att säkerhetsläget i vissa delar av Irak och Somalia förbättrats så pass mycket att alla som kommer från en viss region inte längre kategoriskt beviljas asyl utan det är personliga kriterier som avgör.

I september reste som mest flera hundra flyktingar per dag från Sverige till Finland.

De flyktingar som nu återvänder till Sverige kommer inte att stoppas vid gränsen., uppger Sveriges radio.

- Vi direktavvisar ingen till något annat land som anger att de vill söka asyl i Sverige. Vill de söka asyl så lämnas de till Migrationsverket som får utreda deras asylansökan, oavsett om de har sökt förut, om de har sökt i ett annat Schengenland eller om de kommer direkt från ett annat Schengenland. Det säger Patrik Engström, sektionschef för gränspolisen vid NOA till Sveriges radio.

Diskussion om artikeln