Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rasistiska lappar klistrades upp i Johannisberg

Från 2015
Uppdaterad 02.11.2015 19:50.
Rasistisk text på papper
Bildtext Invånare rev ner en del av de rasistiska lapparna.

Utanför flyktingförläggningen i Johannisberg i Borgå har någon klistrat upp flera varningslappar med ett främlingsfientligt budskap. Polisen utreder fallet som hets mot folkgrupp.

”Varning! Du närmar dig en mottagningscentral. Vi uppmanar till försiktighet när man rör sig i närheten av mottagningscentralen. För att garantera säkerheten lönar det sig att undvika området särskilt efter mörkrets inbrott. Undvik att röra dig ensam.”

Flera lappar med den texten har klistrats upp i närheten av flyktingförläggningen i Johannisberg i Borgå. Invånare på området har rivit ner åtminstone en del av dem.

Allt tyder på att det är Finska motståndsrörelsen som har producerat lapparna.

Det handlar om samma lappar som i slutet av augusti klistrades upp i närheten av flyktingförläggningen i Forsby i Helsingfors. Lapparna som klistrades upp i Helsingfors brottsanmäldes.

Polisen skrider till åtgärder

Kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Borgåpolisen säger att den som har klistrat upp lapparna kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp enligt strafflagens 11 kapitel.

Ingen brottsanmälan har gjorts, men eftersom hets mot folkgrupp faller under allmänt åtal skrider polisen till åtgärder oberoende. Polisen kommer själv att skriva en brottsanmälan eftersom det hör till polisens tjänsteskyldighet.

– Vi har yttrandefrihet i det här landet, men sådana här lappar är inte längre sakliga utan osakliga och stämplande. De människor som söker asyl här har inte begått några brott och det finns ingen orsak att vara rädd, säger Malmberg.

Liknande lappar har klistrats upp utanför andra flyktingförläggningar, bland annat utanför förläggningarna i Helsingfors och i Jokela.

Gör sitt bästa för att reda ut fallet

En polispatrull har besökt platsen under måndagsmorgonen efter att Yle Östnyland tog kontakt med polisen. Det är svårt att säga hur stor sannolikheten är att man lyckas komma de skyldiga på spåren.

– Vi vet till exempel ännu inte om de har övervakningskameror vid förläggningen. Eventuellt kan vi lyckas lyfta fingeravtryck från lapparna.

Malmberg tillägger ändå att polisen kommer att göra sitt bästa för att hitta gärningsmännen.

"Tragiskt med sådana här lappar"

Martina Lindroos som är chef vid flyktingförläggningen fick också höra om lapparna då Yle Östnyland tog kontakt med henne.

– Förstås är det tragiskt. Vi har annars haft ett väldigt bra bemötande här i Borgå och det känns som om Borgåborna generellt inte har några problem med människorna som bor här på förläggningen, säger Lindroos.

Hon konstaterar att alla har rätt till sin åsikt, men menar att det är bättre att föra direkt dialog.

– Nu har de varnat med sådana här gula trianglar som om det vore frågan om ett kärnkraftverk. Jag vet inte riktigt vad de vill varna för eftersom de inte ens känner människorna som bor här.

Lindroos säger att det tycks vara en allmän varning för människor de som klistrat upp lapparna tror är farliga för finländare.

Bra att polisen utreder

Personalen på förläggningen hade själva tänkt göra en brottsanmälan, men Lindroos säger att det är bra att polisen självmant tar upp fallet.

– När vi tog kontakt med polisen i morse satt de i ett möte, men de är på väg hit för att diskutera saken, säger Lindroos.

Flyktingförläggningen i Johannisberg öppnade i mitten av oktober. På förläggningen bor asylsökande barnfamiljer.

Artikeln har uppdaterats den 2.11.2015 kl. 8:03 med kommentar av Leif Malmberg.
Artikeln har uppdaterats den 2.11.2015 kl. 8:39 med kommentar av Martina Lindroos.