Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kul på svenska är coolt för finska

Från 2015
Projektet Kul på svenska ger teaterföreställningar åt finskspråkiga lågstadieelever.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Femteklassarna i Ihalan koulu i Reso är de första som har läst svenska i skolan. Då skolan den här hösten började erbjuda svenska på femman valde ett tjugotal elever genast att börja.

För dem var det inga svårigheter att förstå vad som hände med Anya i den interaktiva pjäsen Pelon linnassa - I Rädslans slott.

Kul på svenska-föreställning för elever i Ihalan koulu i Reso
Bildtext Kul på svenska-föreställning för elever i Ihalan koulu i Reso.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I pjäsen är Anya tvåspråkig, och pjäsen går på både svenska och finska. Anya ska flytta och är rädd. För att hjälpa henne ska eleverna hitta på ett lösenord på svenska, som hon sedan kan använda för att kalla på deras hjälp under färden. Det föreslås flicka, pojke, Pappa betalar, herregud, ö och andra bra ord. Slutligen enas man om "köttbullar".

- Tanken är att ge barnen en konstnärlig upplevelse, säger skådespelaren Minna Olkkola, men samtidigt så ett frö och avdramatisera svenskan, mera som en attitydförändring.

Projektet Kul på svenska turnerar under hösten runt i finskspråkiga skolor i nästan hela Finland, dels med teaterföreställningarna Pelon linnassa - I Rädslans slott och Kuka pelastaisi Åke-lapsen - ett teateräventyr, dels med två musikföreställningar av Pargasmusikern Anders Grönroos. För skådespelarna blir det långa dagar, men belöningen är desto större.

- En elev sade "Paras näytelmä ikinä. Tack", berättar skådespelarkollegan Minna Valkama. Det var den bästa feedbacken vi kunde få.

Kan teater väcka intresset för svenska?

- I Tavstehus tyckte eleverna att det var så coolt med svenska, utbrister Olkkola, och de frågade efteråt om vi på riktigt talar svenska. Det är sådana aha-upplevelser vi hoppas kunna ge.

Pjäsen Kuka pelastaisi Åke-lapsen? - ett teateräventyr.
Bildtext Pjäsen Kuka pelastaisi Åke-lapsen? - ett teateräventyr.
Bild: Kul på svenska /HZP

Samtidigt är Kul på ett forskningsprojekt. Ämnet nordisk filologi vid Uleåborgs universitet undersöker hur drama- och musikföreställningar påverkar finskspråkiga lågstadiebarns intresse för det svenska språket. Projektet pågår till december 2016.

Forskarna jämför också om det är möjligt att genom konsten indirekt undervisa eleverna i svenska.

- Det har forskats väldigt lite i det här området och vi förväntar oss intressanta resultat, säger professor Paula Rossi vid Uleåborgs universitet.