Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fabriken i Strömfors bruk får nytt liv

Uppdaterad 19.04.2017 10:37.
Företagsskylt vid fabrik

Pyttisfamiljen Uusitalos investerings- och utvecklingsbolag Helmiryhmä har köpt Schneider Electrics fastighet i Strömfors bruk i Lovisa. Det betyder nya arbetsplatser både nu och i framtiden.

Bolaget Helmiryhmä från Pyttis som har köpt Schneider Electrics gamla fastighet vill skapa en företagspark i Strömfors i Lovisa. Företagsparken ska främst erbjuda tjänster och produkter som har att göra med miljövärderingar och ansvarsfullhet.

Helmiryhmä letar efter både nya företag och företag som redan är framgångsrika.

– Strömfors är en idyllisk och inspirerande miljö för företag. Fabrikens moderna lokaler och stora hallar kan lätt omvandlas så att de passar mångsidig företagsverksamhet, säger vd Aleksi Uusitalo.

Det går en rak motorvägsförbindelse från huvudstadsregionen till Strömfors. Området ligger ändå i en traditionell och naturnära miljö. Företagsparkens hyresnivå kommer också att vara betydligt lägre än i huvudstadsregionen.

Lovisa, Pyttis och Kotka samt servicen där ligger nära till hands. Ett annat mål är att sysselsätta lokalbefolkningen.

Satsning på motionscentrum

Först ute på området är ett mångsidigt motionscentrum som ska utnyttja den unika miljön och naturen runt omkring. Centrumet öppnar i början av våren.

Centrumet ska utvecklas till ett internationellt motions- och välfärdsturistmål. På så sätt förbättras livskraften i området under alla årstider.

Det är Nordic Outdoor Experience som har hand om verksamheten. I första hand erbjuds jobb åt Lovisabor och människor från närliggande områden.

– Finlands rena natur med sina årstider är en underutnyttjad resurs inom turismen. Det är just det som människor ute i världen letar efter nu, säger Topi Lintukangas vid Nordic Outdoor Experience.

Resultat av digert arbete

Bildtext Fredrik Pressler (arkivbild).

Då det i fjol blev klart att Schneider Electric kommer att lägga av med sin fabriksverksamhet i Strömfors tog Lovisa stad genast tag i saken.

Tillsammans med utvecklingsbolaget Posintra började man leta efter ersättande verksamhet och sökte bland annat strukturomvandlingsstatus.

Fredrik Pressler vid Posintra säger att avtalet med Helmiryhmä är en positiv utgång efter det digra arbete man gjort.

Bygger på Lovisas styrkor

– Vi försökte fundera ut vilka branscher som har förutsättningar för att snabbt inleda ny affärsverksamhet i Strömfors bruk, säger Fredrik Pressler.

Dels handlade det om havskluster, det vill säga företag som har att göra med sjöfart, dels om process- och byggnadsindustri och förpackningsindustri.

– Till sist kom vi fram till att det finns så många tomma industrifastigheter i Finland att Strömfors inte klarar sig i konkurrensen. Däremot är turismen en av Lovisas styrkor.

Strömfors bruk besöks redan nu av över 30 000 personer om året med den närmast obefintliga marknadsföring som görs. Möjligheter för att utveckla turismen finns.

Fler jobb på kort och lång sikt

Pressler tror att Helmiryhmäs planer ger positiva sysselsättningseffekter både på kort och på lång sikt.

– Vi har en ägare med framtidsvisioner som bygger på områdets styrkor. Det brukar vara en bra förutsättning som leder till aktivitet.

De som blev arbetslösa då Schneider Electric lade ner sin fabrik är främst industriarbetare. Pressler konstaterar att det är lätt att skola om sig för att jobba inom turistbranschen.

– Arbetstillfällena är så annorlunda nuförtiden. Nya branscher dyker upp i stället för de traditionella inom industrin, säger Pressler.