Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur mår kulturen i Kaskö?

Från 2015
Uppdaterad 03.11.2015 14:02.
Vid Kaskö hembygdsmuseum.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

-Om man jämför kulturlivet med någon kompis till exempel i Stockholm och hur många tillställningar de går på, så går de kanske ut en gång per år. Medan vi trampar omkring en gång i månaden på någonting trevligt. Minst!

Kulturlivet i Kaskö är verkligen blomstrande, säger Sonja Lapveteläinen. Hon är själv aktiv konstnär och ofta med som arrangör för olika kulturella evenemang i Kaskö.

En tiondel ställer alltid upp

I Finlands minsta stad blomstrar kulturen. Föreningslivet är också livskraftigt och det hör lite till att vara med i flera föreningar. Många av Kaskös drygt 1300 invånarna är själva kulturproducenter inom olika områden - och när evenemang ordnas brukar dryga hundratalet delta, det vill säga över 10 % av befolkningen.

I Kaskö har det funnits många klädintresserade damer. Sonja Lapveteläinen tittar på hattar i hembygdsmuseets samling.
Bildtext I Kaskö har det funnits många klädintresserade damer. Sonja Lapveteläinen beundrar Kaskö hembygdsmuseums hattsamling.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

Den vardag vi besöker Kaskö är det dock lugnt. Inga speciella evenemang händer den här dagen. En ateljé har lagt ut sin öppetskylt och dörren står öppen. Men inne i den vackra ateljén är det tomt. Kanske har innehavarna gått på lunch. Att det går att lämna dörren olåst säger dock en del om atmosfären i den lilla trästaden.

Luckan ger info om kulturevenemang

På Stadsbiblioteket hittar vi Luckans informatör Hanna-Mari Kamppikoski. Hon är på plats eftersom det är tisdag. Övriga dagar jobbar hon i Kristinestad och Kaskö.

-Till Luckan kommer folk bland annat för att få information om olika lokala kulturevenemang och för att köpa biljetter. Vi säljer också biljetter till Wasa Teater, Vaasan kaupunginteatteri och Seinäjoen kaupunginteatteri och Vasa stadsorkester. Vi har många aktiva, härliga kunder som tycker om teater, litteratur och musik, säger Hanna-Mari Kamppikoski.

-Kunderna kommer hit för att diskutera finlandssvensk litteratur och söka information om kulturevenemang i hela Svenskfinland. Ofta får vi frågor om vad som händer i Helsingfors och då kollar vi upp det, berättar Hanna-Mari Kamppikoski.

Att staden är stolt över sin egen sångfågel Krista Siegfrids märks också. Kristas skiva ligger överst i en skivhög. Hanna-Mari Kamppikoski berättar att Krista för några dagar sedan gav konsert i grannstaden Kristinestad tillsammans med 160 skolbarn. Publiken uppgick till fem-sexhundra personer.

Litenheten är bara bra

Finns det då några nackdelar för kulturlivet när Kaskö är så litet?

-Stadens litenhet är bara en fördel, säger Rose-Marie Engvall, som är syster till Sonja Lapveteläinen. När det är litet är det enkelt att greppa.

-Enda nackdelen är väl att vi som är intresserade är tvungna att verka på så många områden. Folket vill inte räcka till för allt som ska göras. I Kaskö hittar kulturproducenterna på evenemang efter evenemang. Men det att folk inte vill räcka till är den enda nackdelen. Vi som själva är aktiva arrangörer och producenter utgör förstås också publik, medger Rose-Marie Engvall.

-Men om man jämför med evenemang i Kristinestad eller Närpes, så har vi procentuellt fler deltagare. Om det inte är frågan om något mastodontevenemang – för då åker ju också vi dit, säger Rose-Marie Engvall leende.

Både Rose-Marie Engvall och Sonja Lapveteläinen är aktiva inom Kaskö Hembygds- och Museiförening. Föreningen bedriver verksamhet i Hembygdsmuseet på Rådhusgatan. Det är ett långt trähus, byggt i mitten av 1800-talet.

Kaffe med Kekkonen

Här har självaste Urho Kekkonen bjudits på kaffe. Kaffekoppen han drack ur har inte diskats sen den där kyliga dagen år 1975 då presidenten kom till Kaskö för att inviga Metsä-botnias nya fabrik. Lite torkad kaffesump finns i botten och den är lite klottig på utsidan.

Kekkonens odiskade kaffekopp och ett fotografi på presidenten inlindad i en filt. Fotot taget i samband med invigningen av Metsä-Botina 1975 i Kaskö.
Bildtext Kekkonens odiskade kaffekopp och ett fotografi på presidenten inlindad i en filt. Fotot taget i samband med invigningen av Metsä-Botina 1975 i Kaskö.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

Samma dag som vi besöker hembygdsmuseet ska det ordnas talko för att flytta tillbaka möbler som plockats undan i samband med att golvet reparerats i ett av rummen. Det är lite bråttom med tanke på den tidsresa för skolelever som ska ordnas senare i veckan.

Projektpengar möjliggör verksamhet

Mycket av verksamheten i Kaskö sker i form av projekt.

Och många av projekten kopplar samman kultur och turism. Till exempel presenteras berättelser och personer ur Kaskö stads historia via en app och skyltar på olika hus längs Rådhusgatan.

Just nu pågår inom Kaskö Hembygds- och Museiförening ett digitaliseringsprojekt, där föreningens fotosamling bestående av flera tusen fotografier digitaliseras.

Att utöva kultur på svenska i Kaskö?

Hur är det då, med tanke bland annat på Svenska veckan, att utöva kultur på svenska i Kaskö? Knappt 30 % av befolkningen är idag svenskspråkig. Det mesta av arbetet kring projekt, evenemang och tillställningar sker på finska.
-Men vi har aldrig gjort annat, säger Sonja Lapveteläinen. Vi har alltid arbetat ihop över språkgränsen.

Kulturmagasinet: Livat på kulturfronten i Kaskö

9:09

Mer om ämnet på Yle Arenan