Frivilliga flyktingarbetare sökes i Sibbo
På onsdag börjar verksamheten vid stödboendet för unga asylsökande i Sibbo. Hurdana ungdomar som ska komma dit är ännu oklart.
Så gott som allt har börjat på bästa möjliga sätt när Mannerheims barnskyddsförbund bestämde sig för att öppna ett stödboende för 40 minderåriga, ensamkommande asylsökande i Västerskog i Sibbo.
- Vi har lokalerna och vi har anställt största delen av dem som ska arbeta där. Det har bara varit lite problem med att hitta socialarbetare, säger verksamhetsledare Pia Metsähuone.
Läget med socialarbetare är knepigt i hela landet, därför har det varit svårt att hitta folk till de uppgifterna. Till de övriga jobben var det däremot mycket lätt att hitta folk.
- Vi fick väldigt många ansökningar, vi hann inte ens räkna hur många det var. Det överraskade oss dessutom att det var så många som var så kompetenta.
De anställda börjar jobba på onsdag. Då ska lokalerna sättas i ordning, men det kommer ännu att vara rätt så lugnt i byggnaden. Ungdomarna ska flytta in först i ett senare skede.
"Sibboborna har goda hjärtan"
Mannerheims barnskyddsförbund behöver ännu hjälp av omvärlden, både i form av donationer och i form av frivilliga som kan hjälpa till.
- Det skulle till exempel vara jättebra om vi hittar Sibbofamiljer som kan fungera ungefär som faddrar och låta de här ungdomarna tillbringa tid med dem. På det sättet kan ungdomarna se hurdant liv familjer i Finland lever.
På Facebook finns en grupp där intresserade kan hålla sig uppdaterade med hurdan hjälp som behövs, både vad gäller donationer och frivilliginsatser.
- Sibboborna har goda hjärtan, det är redan många personer som har kontaktat oss och frågat hur de kan hjälpa, säger Metsähuone.
Integration i ett tidigt skede
Några viktiga detaljer kring stödboendet är ännu höljda i dunkel.
- Vi vet ingenting om de här ungdomarna som vi får hit. Vi tror att största delen är pojkar, men vi vet inte om det också kommer flickor. Vi vet inte exakt vilka länder de kommer från eller vilka språk de talar.
Ett av de främsta målen med stödboendet är att kunna hjälpa till med integration i ett tidigt skede av ungdomarnas finländska liv.
- Det kan hända att vissa av dem väntar på asyl i upp till ett år. Under det året hoppas jag att Sibboborna ska bekanta sig med dem och att ungdomarna ska bekanta sig med Sibbo. På det sättet kommer integrationen igång i ett tidigt skede, förklarar Metsähuone.
Onsdagen den 4 november är Sibboborna inbjudna till ett infomöte om stödboendet, där får invånare ställa frågor, men också komma med idéer om hur man kan hjälpa ungdomarna.
Mötet ordnas i Sipoonlahden koulu klockan 18.