Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Här kan du inte gå vilse

Från 2015
Smultron vid tågräls längs inlandsbanan
Bildtext Spåret leder dig till ett smultronställe
Bild: Yle/Joakim Lax

I naturen finns det spår överallt. Mellan Mora och Vansbro i Dalarna är det ett spår som dominerar, nämligen järnvägsspåret som bildar en del av Inlandsbanan.

Här kan man med fördel ta sig fram med dressin, det finns både singel- och tandemmodeller. Det går utmärkt att ta till sig naturen från dressinen, trots att det kan börja kännas enkelspårigt. Vilket det ju också är.

Henric Öhman cyklar dressin längs inlandsbanan
Bildtext Henric Öhman cyklar dressin längs inlandsbanan
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Järnvägsrälsen tar dig fram längs med Vansjöns östra sida och bjuder på fina partier av barrskog, lövskog, forsar och stränder. Du kan stanna till vid ställen där bävrar brukar bygga dammar, du kan titta på nerlagda tågstationer och du får själv axla ansvar som lokförare, stins, banvakt och konduktör.

Dressin har egentligen bara en nackdel, och det är ljudet. Gillar du lite gnissel, dunkande av hjulen som löper över skarven mellan skenorna, så då är det bra, men om du hellre skulle höra ljudt från skogen runt omkring så skall du nog hitta på något annat färdmedel. Fågelsång kan du eventuellt höra om fågeln råkar sitta på din axel och rikta näbben mot ditt öra. Du kan ju, å andra sidan, när som helst stanna och se dig omkring och lyssna.

Vanån bredvid inlandsbanan
Bildtext Vansjön
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Har du sällskap på dressinen kan man utan problem samtala med varandra, så ljudnivån är inte på en skadlig nivå. Ljudet är inte enbart negativt, för det monotona tågdunket är samtidigt avkopplande, nästan hypnotiskt.

En av de största fördelarna med att färdas i naturen längs med en järnvägsräls är att det är så gott som omöjligt att åka vilse.

Inlandsbanan - Spela upp på Arenan