Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De vill avdramatisera mensen

Från 2015
Uppdaterad 03.11.2015 05:24.
Jenny Ingman och Hanna Enlund.
Bildtext Jenny Ingman och Hanna Enlund är inte rädda för att snacka om mens. Inte heller för att skåla med menskoppar.

Vi har väldigt svårt för att prata om mens och många tycker det är pinsamt. Det här vill Hanna Enlund och Jenny Ingman råda bot på genom att samla in just din menshistoria.

Med sitt projekt Menskligt vill Hanna Enlund och Jenny Ingman göra oss mer bekväma med att prata om mens. Just nu kan det kännas väldigt svårt att berätta för kollegan att du har mensvärk och råkar du nämna det i ett rum med många personer är det oftast någon som reagerar negativt och önskar att du gärna kunde hållit den där informationen för dig själv.

Menskligt

  • Ett projekt av Hanna Enlund och Jenny Ingman.
  • Samlar in mensberättelser från flickor, pojkar, kvinnor och män.
  • Berättelserna kan vara upplevelser, minnen eller dagboksanteckningar.
  • Kan vara hur kort eller lång som helst.
  • Målet är att berättelserna ska utmynna i en bok.
  • Syftet är att avdramatisera mens så att vi kan skratta och gråta åt den tillsammans istället för att må dåligt i ensamhet.

Mens är fortfarande tabubelagt och fastän du kanske vill prata om den gör du det bara vid välvalda tillfällen och med några få vänner.

- Beroende på situation är det mer eller mindre laddat, men det är aldrig helt oladdat, säger Hanna.

Många tycker till och med att mens är äckligt och protesterar högljutt genast någon använder orden tampong eller mensvärk.

- Vissa kanske tycker att blod överlag är äckligt och vissa kanske tycker det är en väldigt privat sak, säger Jenny.

- Man är nog inte bekväm med det, och sett från pojkarnas och männens sida så är man väl lite obekant med det också, säger Hanna.

Avdramatisera mensen

Med hjälp av projektet Menskligt vill Hanna och Jenny avdramatisera mensen. De vill att vi ska kunna prata om mens utan att det är så laddat, eftersom mens är något som finns i både mäns och kvinnors vardag.

- Det är bara så mycket enklare om vi kan säga ordet mens utan att det är pinsamt eller jobbigt, säger Hanna.

Ett exempel på det hittar vi redan bland historierna som kommit in:

"När jag jobbade som lägerledare på en lägergård råkade jag en natt blöda genom och vakna med en olycklig röd fläck på lägergårdens lakan. Att lämna in lakanet till den gemensamma tvätten kändes för pinsamt. Så istället tog jag det med hem i slutet av sommaren. Att stjäla kändes mindre pinsamt än att avslöja fläcken. Så dumt!" Hanna, 21 år

Vi ignorerar den

Hanna och Jenny är rädda för att vi inte låtsas om mensen. Att vi gömmer den och glömmer bort den. Att vi ignorerar den.

Jag märkte väldigt snabbt att det inte var önskvärt att prata om mensen, så jag har fogat mig enligt det och lite låtsats som att den inte finns.

― Hanna Enlund

- När vi började med det här projektet trodde jag att mensen inte alls tagit någon plats i mitt liv, men jag upptäckte att den har försökt och försökt utan att jag reagerat, säger Jenny.

När hon upptäckte det blev hon lite ledsen.

- Det har hänt saker i mitt liv som varit mensrelaterade och som jag kunde ha berättat om till andra eller bearbetat mera, men jag har gått vidare och lämnat det. Det är tråkigt, säger Jenny.

- Jag fick min mens väldigt sent och när den äntligen kom kände jag först en stolthet. Men jag märkte väldigt snabbt att det inte var önskvärt att prata om mensen, så jag har fogat mig enligt det och lite låtsats som att den inte finns. Det är ju bara så dumt, säger Hanna.

Att köpa bindor med pappa

Hanna och Jenny efterlyser alla sorters historier. Det får både vara tunga och lättsamma berättelser. Längden spelar heller ingen roll och inte heller könet på den som skriver. Också män sitter på menshistorier.

- De flesta killar har förhållanden till kvinnor i olika åldrar, det kan handla om en mamma, flickvän, kompis eller sina barn. De flesta har nog en historia tror jag, säger Jenny.

- Vi har fått in en berättelse från en tjej som berättar att hon var på resa med sin pappa och sin farbror när hon fick sin första mens. Tillsammans med sin pappa köpte hon då sina första bindor och hon skriver om hur de båda var ganska handfallna inför det här, säger Hanna.

Sluta skämta om PMS-monster

Vi skojar ofta bort mensen och skämtar om det hormonstinna PMS-monstret som kommer fram en gång i månaden. Vi kamouflerar mensen och skrattar bort den när vi väl tar upp den. Varför gör vi så här?

- Jag tror det är ett slags försvar när man har ett behov att prata om det men inte vet hur man ska göra. Vi gör ju likadant med andra saker vi inte tycker om att prata om, säger Jenny.

- Jag tror att män ibland kan ha lite svårt att veta hur de ska närma sig ämnet, eftersom vi så sällan pratar om det, säger Hanna.

Blev du sugen på att berätta din historia? Här finns bloggen Menskligt där du enkelt fyller i ett formulär. Du får gärna dela med dig av historien här med oss också!

Menskoppsskål!

Mer om ämnet på Yle Arenan